Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Geschillen over medische toestand en werkhervatting

Mag de werkgever de arbeidsgeschiktheid van de werknemer controleren op het tijdstip van werkhervatting?

Op het einde van een periode van arbeidsongeschiktheid moet de werknemer zich spontaan op het werk aanmelden.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

De werkgever is wettelijk verplicht om de werknemer terug aan het werk te stellen in dezelfde functie en volgens dezelfde arbeidsvoorwaarden als voorheen.

Zoals wij hierboven hebben uiteengezet, wordt het algemeen aanvaard dat de werkgever niet van de werknemer kan eisen dat hij bij werkhervatting een attest van genezing voorlegt. Vraag is echter of de werkgever op het tijdstip van de werkhervatting de geschiktheid voor het werk van de werknemer mag controleren.

Een controle op arbeidsgeschiktheid mag wettelijk gezien enkel door de arbeidsgeneesheer gebeuren en dit dan nog enkel voor bepaalde categorieën van werknemers, met name de werknemers die onderworpen zijn aan het verplicht gezondheidstoezicht. Deze onderzoeken zijn bovendien verplicht.

Het gaat hier specifiek om de werknemers die zijn tewerkgesteld in:

  • Een veiligheidsfunctie
  • Een functie met verhoogde waakzaamheid
  • Een activiteit met welbepaald risico [1]

Bovendien mag voor deze werknemers de controle op arbeidsgeschiktheid pas gebeuren indien ze tenminste 4 weken afwezig zijn geweest wegens ziekte [2]. Deze bijzondere werknemerscategorieën moeten zich laten onderzoeken ten vroegste op de dag waarop het werk of de dienst wordt hernomen en ten laatste op de tiende werkdag daarna.

Het onderzoek bij werkhervatting moet plaatsvinden binnen de werkuren en mag geen kosten meebrengen voor de werknemer. Elke oproeping die naar de werknemer wordt gestuurd waarin hij wordt gevraagd naar de arbeidsgeneesheer te gaan, hetzij buiten de werkuren, hetzij tijdens de schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, is nietig en heeft de absolute nietigheid van de beslissing van de arbeidsgeneesheer tot gevolg. Deze procedure kan eventueel, op initiatief van de werkgever of de arbeidsgeneesheer, door het Comité voor preventie en bescherming op het werk worden uitgebreid tot andere werknemers (bijvoorbeeld tot de werknemers die werken in de onmiddellijke omgeving van de werkpost van een werknemer die onderworpen is aan het verplicht gezondheidstoezicht) [3].

De beslissing van de arbeidsgeneesheer is bindend voor de werkgever wanneer ze betrekking heeft op werknemers waarvoor het verplichte onderzoek bij werkhervatting geldt. In de andere gevallen heeft ze de waarde van een aanbeveling.

Voor de andere werknemers zijn de onderzoeken bij werkhervatting verboden, zelfs indien de werknemer ermee instemt [4].

[1] Art. I.4-34 van de Codex Welzijn op het Werk.

[2] Op verzoek van de werknemer of wanneer de arbeidsgeneesheer het nodig acht wegens de aard van de ziekte of het ongeval van de werknemer kan een onderzoek bij werkhervatting ook gebeuren na een afwezigheid van kortere duur.

[3] Art. 42 van het koninklijk besluit van 28 mei 2003.

[4] Dit verbod vloeit voort uit de wet van 28 januari 2003 betreffende de medische onderzoeken die binnen het kader van de arbeidsverhoudingen worden uitgevoerd. Er geldt een uitzondering wanneer de geschiktheid van de (kandidaat)-werknemer voor een bepaalde functie moet worden nagegaan.

Alle artikelen over Geschillen over medische toestand en werkhervatting