Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Arbeidsongeschiktheid na een arbeidsongeval

Heeft de werknemer recht op gewaarborgd loon?

Gedurende een periode van 30 dagen.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Indien de werknemer als gevolg van een arbeidsongeval tijdelijk volledig arbeidsongeschikt is, heeft hij gedurende een periode van 30 dagen recht op gewaarborgd loon ten laste van de werkgever [1]. Het bedrag van het gewaarborgd loon is evenwel niet hetzelfde voor arbeiders en bedienden. 

Na de bovenvermelde periode van 30 dagen krijgt de werknemer zijn vergoedingen rechtstreeks van de arbeidsongevallenverzekeraar [2].

Arbeiders en dienstboden

Eerste 7 dagen arbeidsongeschiktheid

De arbeider heeft recht op zijn normaal loon gedurende een periode van 7 dagen vanaf de eerste dag van de arbeidsongeschiktheid.  De werkgever houdt hierop socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing in.

De arbeidsongevallenverzekeraar zal dit gewaarborgd loon vervolgens aan de werkgever terugbetalen door hem de dagvergoedingen waarop de werknemer voor diezelfde periode recht heeft, door te storten. Deze dagvergoedingen zijn gelijk aan 90% van het gemiddeld bruto dagloon [3] van de werknemer en worden betaald voor elke kalenderdag van de bedoelde periode.

Aangezien de werkgever enkel loon betaalt voor de dagen waarop de werknemer normaal gewerkt zou hebben indien hij niet ongeschikt was geweest, en de verzekeraar dagvergoedingen betaalt voor alle kalenderdagen, is de werkgever ertoe gehouden het verschil aan de werknemer door te storten. Er geldt evenwel een dubbele beperking:

  • De werkgever moet enerzijds enkel de dagvergoedingen doorstorten die betrekking hebben op de dagen van gewone inactiviteit van de onderneming en op de dagen waarop de uitvoering van de overeenkomst geschorst is omwille van economische werkloosheid of tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. Hij moet op deze dagvergoedingen socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing afhouden
  • Het totaal van het door de werkgever betaalde gewaarborgd loon en van de dagelijkse vergoedingen, die de werkgever moet doorstorten, mag niet meer bedragen dan het loon waarop de werknemer normaal aanspraak kan maken voor een periode van zeven dagen

Volgende 23 dagen arbeidsongeschiktheid

De arbeider heeft, bij wijze van voorschot, recht op zijn loon aan 85,88% ten laste van de werkgever, gedurende de periode vanaf de 8ste tot en met de 30ste dag van de arbeidsongeschiktheid. Hierop wordt enkel bedrijfsvoorheffing afgehouden.

Het loon aan 85,88% is in feite gelijk aan het belastbaar bedrag van het loon (loon aan 100% - (13,07% van 100 x 108%)). De werkgever moet het brutoloon dus fictief verminderen met de persoonlijke bijdragen van de werknemer. Er zijn in dit geval immers geen socialezekerheidsbijdragen op het loon verschuldigd, omdat deze reeds door de arbeidsongevallenverzekeraar op de dagvergoedingen worden afgehouden.

Opmerking: aangezien de wet voor deze periode van 23 dagen niet toelaat dat de verzekeraar de dagvergoedingen rechtstreeks aan de werkgever betaalt, moet de werknemer een schriftelijke subrogatie geven aan de werkgever, waardoor deze laatste de vergoedingen voor deze periode kan opeisen bij de arbeidsongevallenverzekeraar.

Uitzondering

De werkgever is geen gewaarborgd loon verschuldigd voor de dagen waarop de arbeider ook geen loon gekregen zou hebben, als hij niet ongeschikt was geweest omwille van het arbeidsongeval [4]. Het gaat hier bijvoorbeeld om de periodes van collectieve sluiting of tijdelijke werkloosheid.

In dat geval dient de werkgever de arbeidsongevallenverzekeraar van deze periodes in te lichten, zodat de verzekeraar de vergoedingen voor die dagen rechtstreeks aan het slachtoffer kan betalen.

Bedienden

Bedienden met een contract van bepaalde duur of bepaald werk van minder dan 3 maanden

Voor deze bedienden gelden dezelfde regels als voor de arbeiders, met dien verstande dat zij tijdens de periode van 23 dagen, van hun werkgever 86,93% van hun loon ontvangen (100% - 13,07%).

De overige bedienden

Alle andere bedienden hebben recht op hun normaal loon gedurende een periode van 30 dagen vanaf de eerste dag van de arbeidsongeschiktheid. De werkgever houdt hierop socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing in.

De arbeidsongevallenverzekeraar zal dit gewaarborgd loon vervolgens aan de werkgever terugbetalen door hem de dagvergoedingen waarop de werknemer voor diezelfde periode recht heeft, door te storten. Deze dagvergoedingen zijn gelijk aan 90% van het gemiddeld bruto dagloon [5] van de werknemer en worden betaald voor elke kalenderdag van de bedoelde periode.

[1] Het door de werkgever betaalde gewaarborgd loon wordt hem nadien wel door de arbeidsongevallenverzekeraar terugbetaald.

[2] De verzekeraar houdt de socialezekerheidsbijdragen en de bedrijfsvoorheffing op deze vergoedingen in.

[3] Het gemiddeld bruto dagloon wordt berekend door het basisloon van de werknemer, dit is het loon waarop de werknemer in principe recht gehad zou hebben tijdens de 365 dagen die aan het ongeval voorafgaan, te delen door 365. Er geldt evenwel een plafond voor dit basisloon. Voor werknemers die meer verdienen dan dit plafond, worden de dagvergoedingen op het grensbedrag berekend.

[4] Artikel 56 van de arbeidsovereenkomstenwet.

[5] Het gemiddeld bruto dagloon wordt berekend door het basisloon van de werknemer, dit is het loon waarop de werknemer in principe recht gehad zou hebben tijdens de 365 dagen die aan het ongeval voorafgaan, te delen door 365. Er geldt evenwel een plafond voor dit basisloon. Voor werknemers die meer verdienen dan dit plafond, worden de dagvergoedingen op het grensbedrag berekend.

Alle artikelen over Arbeidsongeschiktheid na een arbeidsongeval