Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Ouderschapsverlof

Soepelere opname van het voltijds of halftijds ouderschapsverlof

Om de werknemer in staat te stellen zijn professionele en privéleven beter op elkaar af te stemmen, kan hij ervoor kiezen om het voltijds of halftijds ouderschapsverlof voor kortere periodes op te nemen.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Concreet zal mits het akkoord van de werkgever een opsplitsing mogelijk zijn:

Wat het voltijds ouderschapsverlof betreft: in weken

Een periode van volledige schorsing van 4 maanden is gelijk aan een periode van volledige schorsing van 16 weken. Elke aanvraag aan de werkgever kan gaan over verschillende al dan niet opeenvolgende perioden van een week of een veelvoud daarvan, op voorwaarde dat deze weken over een periode van maximaal 3 maanden zijn gespreid.

Opmerking: wanneer na opsplitsing in weken het overblijvende deel minder dan 4 weken telt, heeft de werknemer het recht om dat saldo op te nemen zonder het akkoord van de werkgever.

Wat het halftijds ouderschapsverlof betreft: in maanden

De 8 maanden halftijdse onderbreking mogen, in afwijking van de algemene regel en met akkoord van de werkgever, in periodes van een maand of een veelvoud worden opgesplitst. De wetgever heeft echter onlangs verduidelijkt dat de verdeling van de vermindering van de arbeidsprestaties niet noodzakelijkerwijs hoeft te gebeuren met inachtneming van een duur van een maand of een veelvoud van een maand. Het volstaat dat de 1/2-tewerkstelling gedurende de overeengekomen periode wordt nageleefd [1].

Opmerking: als het gevolg van het verkrijgen van de halftijdse onderbreking in periodes van een maand is dat het saldo van de maximale duur van 8 maanden minder bedraagt dan 2 maanden, dan kan dat saldo zonder akkoord van de werkgever worden verkregen.

Let op: de instemming van de werkgever is noodzakelijk, niet alleen over het principe van de verdeling, maar ook over de manier waarop de dagen worden verdeeld. Werknemers kunnen op elk moment van de onderhandelingen genieten van 'basisrechten’, zelfs als er geen overeenstemming wordt bereikt.

De regels met betrekking tot deeltijdwerk moeten bovendien worden gerespecteerd [2].

[1] Artikel 105 §1/1 van de herstelwet van 22 januari 1985.

[2] Art 11bis van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.

Alle artikelen over Ouderschapsverlof