Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Sociaal passief

Hoeveel bedraagt de vrijstelling sociaal passief?

Het bedrag van de reserve wordt berekend per werknemer en varieert naargelang van de anciënniteit en het loon van iedere werknemer.

Laatst bijgewerkt op 9 juni 2022

Het bedrag van de reserve wordt berekend op basis van:

  • 3 weken bezoldiging vanaf het 6e dienstjaar tot en met het 20ste dienstjaar na 1 januari 2014
  • 1 week bezoldiging vanaf het 21ste dienstjaar dat de werknemer na 1 januari 2014 is begonnen

Bijgevolg wordt de vrijstelling voor werknemers die in dienst zijn op 1 januari 2014 berekend op 3 weken bezoldiging tot en met 1 januari 2034 en op 1 week bezoldiging vanaf 1 januari 2035.

De brutomaandbezoldiging

De brutomaandbezoldiging die voor deze berekening in aanmerking wordt genomen is de gemiddelde brutomaandbezoldiging vóór inhouding van de persoonlijke sociale bijdragen. Dit gemiddelde wordt berekend ten opzichte van het aantal maanden waaruit het belastbaar tijdperk waarvoor de vrijstelling geldt bestaat.

Bovendien moeten enkel de regelmatig toegekende normale bezoldigingen in aanmerking genomen worden. Bezoldigingselementen met een uitzonderlijk karakter maken geen deel uit van de bezoldiging. Daarom zijn vakantiegeld, eindejaarspremie en variabel loon dat niet maandelijks betaald wordt, uitgesloten.

In het kader hiervan preciseert de fiscus dat louter het enkel vakantiegeld van werknemers deel kan uitmaken van de referentiebezoldiging, als element van de regelmatig toegekende maandelijkse bezoldiging.

A contrario zal geen rekening gehouden worden met het enkel en dubbel vakantiegeld van arbeiders en dubbel vakantiegeld van bedienden.

Vaststelling maximumbedrag sociaal passief

Omdat de vrijstelling sociaal passief algemeen van toepassing is, werd het loon dat als basis dient voor de vrijstelling, beperkt.

Bij de opbouw van het sociaal passief, zal het volledige loon in aanmerking worden genomen, tot en met een bruto maandloon van 1.500 euro. Vanaf 1.501 euro tot en met 2.600 euro wordt het sociaal passief opgebouwd door het gedeelte van 1.500 euro integraal in rekening te nemen en voor het deel gelegen tussen de 1.501 euro en 2.600 euro, slechts rekening te houden met 30%. Met de loonschijf boven de 2.601 euro wordt geen rekening gehouden voor de opbouw van het sociaal passief.

Schematisch overzicht van de maximumgrenzen

BRUTO MAANDLOON

% FISCALE VRIJSTELLING
SOCIAAL PASSIEF

Tot en met 1.500 euro

100%

Van 1.501 euro tot en met 2.600 euro

30%

Vanaf 2.601 euro

/

Zodra het bedrag van de vrij te stellen winsten en baten is vastgesteld, wordt dit bedrag ten belope van 20% gespreid over het belastbaar tijdperk van de aanvraag en de vier volgende tijdperken.

Berekening van het weekloon

Het weekloon is gelijk aan het maximale gemiddelde brutomaandloon vermenigvuldigd met 3, en gedeeld door 13.

Heropname van het sociaal passief

Wanneer de werknemer de onderneming verlaat, wordt het totaal bedrag dat al is vrijgesteld voor die werknemer opgenomen in de winsten of baten van de werkgever.

Alle artikelen over Sociaal passief