Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in april op HR-vlak?

Met de maartse buien achter ons en de aprilse grillen voor de deur, beweegt er heel wat in de troposfeer. Maar liever dan een weerpraatje geven we jou een overzicht van wat er de komende maand beweegt op sociaal-juridisch vlak. Lees snel verder en ontdek wat er in april belangrijk is voor jou als werkgever.

29 maart 2023

Loonbonus: de deadline nadert

Wil je een loonbonusplan opzetten in jouw onderneming en het kalenderjaar 2023 als referteperiode nemen? Dan moet je jouw loonbonusplan ten laatste op 28 april 2023 indienen bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Het is niet de datum van verzending die telt, maar wel de datum waarop de FOD jouw dossier ontvangt. Je wacht dus beter niet tot het laatste moment.

Lees meer: ‘Een loonbonus toekennen in 2023: enkele aandachtspunten’

Einde van tijdelijke werkloosheid energiecrisis

De tijdelijke werkloosheid omwille van de energiecrisis eindigt op 31 maart 2023 en wordt niet meer verlengd.

Vanaf 1 april kan je dus geen beroep meer doen op dit type werkloosheid. Heb je nog een aanvraag ingediend op 31 maart 2023 of vroeger, en loopt die aanvraag pas daarna af? Dan blijft jouw aanvraag wel geldig.

Lees meer: ‘Tijdelijke werkloosheid energie loopt op 31 maart 2023 ten einde’

Checklist: jobstudenten in de paasvakantie

In Vlaanderen loopt de paasvakantie van 3 tot 16 april. Ga je een student aanwerven in jouw onderneming? Maak dan zeker gebruik van onze checklist. Zo ben je helemaal voorbereid op het vlak van contracten en arbeidsreglement, Dimona, studentenloon, het contingent van 600 uren, arbeidsongevallenverzekering en medisch toezicht.

De paasvakantie staat voor de deur: een checklist voor je studenten

Goed om weten

De schoolgaande jeugd in Wallonië heeft geen paasvakantie meer. Zij genieten van maandag 1 mei tot en met zondag 14 mei 2023 van een deugddoende vakantie.

Sectoronderhandelingen van start

De Groep van 10 heeft een sociaal akkoord bereikt voor 2023-2024. Op basis van dat sectoroverschrijdend akkoord kunnen de werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers in de verschillende sectoren beginnen onderhandelen over een sectorakkoord.

Wellicht zullen de eerste sectorale gesprekken pas starten rond eind april of begin mei. Sommige sectoren zullen pas later de onderhandelingen aanvatten.

Lees meer: ‘Sociale partners bereiken een ontwerpakkoord voor 2023-2024’

RSZ-verminderingen eerste en tweede kwartaal

In 2022 bereikte de inflatie ongekende pieken, met veelvuldige of hoge loonindexeringen als gevolg. Om de impact daarvan ietwat te beperken, krijgen ondernemingen in 2023 een vermindering van 7,07% op de netto patronale RSZ-basisbijdragen. Je krijgt die korting enkel voor het eerste en tweede kwartaal van 2023.

Securex berekent die RSZ-korting voor jou automatisch, op voorwaarde dat de onderneming geen banden heeft met een belastingparadijs.

De korting zal trouwens ook zichtbaar zijn op jouw factuur in de maanden april 2023 (voor het eerste kwartaal) en juli 2023 (voor het tweede kwartaal). Dat gebeurt met de omschrijving “Steunmaatregel RSZ: korting 7,07% op werkgeversbijdragen”.

Lees meer: ‘RSZ-vermindering van 7,07% en andere maatregelen treden binnenkort in werking’