Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Uitzendkrachten

Arbeidsongevallen

Wanneer een uitzendkracht het slachtoffer is van een arbeidsongeval, moeten zowel de gebruiker als het uitzendkantoor actie ondernemen.

Laatst bijgewerkt op 7 februari 2024

Het is belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn tussen de partijen, met name over de uitwisseling van informatie.

Uitzendkantoor

Als werkgever van de uitzendkracht moet het uitzendkantoor:

  • Een contract “Arbeidsongeval” bij een bij een arbeidsongevallenverzekeraar afsluiten.
  • De arbeidsongevallenaangifte invullen en deze aan de verzekeraar bezorgen.

Het uitzendbureau stuurt ook een kopie van de aangifte naar de gebruiker.

Gebruiker

De gebruiker verwittigt het uitzendkantoor van ieder arbeidsongeval van een uitzendkracht en bezorgt de nodige informatie zodat het uitzendkantoor de arbeidsongevallenaangifte kan invullen. Bij een zeer ernstig arbeidsongeval (dodelijk of blijvend letsel) verwittigt de gebruiker onmiddellijk de arbeidsinspectie.

Het is ook de verantwoordelijkheid van de gebruiker om het ongeval te analyseren en de nodige maatregelen te nemen om gelijkaardige arbeidsongevallen in de toekomst te voorkomen.

In geval van :

  • Arbeidsongeval met minstens vier dagen arbeidsongeschiktheid (te tellen vanaf de dag na het ongeval) maakt de gebruiker een ongevallensteekkaart op.
  • Ernstig arbeidsongeval is de gebruiker verantwoordelijk van het opstellen van een omstandig verslag en de indiening ervan bij de arbeidsinspectie
  • Licht ongeval dat niet aangegeven moet worden aan de arbeidsongevallenverzekering: indien een interventie in het kader van EHBO aan de uitzendkracht wordt verleend, moet dit in het EHBO-register van de gebruiker worden opgenomen.

Meer info - Arbeidsongevallen | Preventie en Interim (p-i.be)

Alle artikelen over Uitzendkrachten