Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Limosa-aangifte

Welke gegevens moet de Limosa bevatten?

Hier vindt u meer informatie over de gegevens die in de Limosa opgenomen moeten worden.

Laatst bijgewerkt op 16 februari 2024

Gewone melding (werknemers die tijdelijk in België tewerkgesteld zijn)

De gewone voorafgaande melding van gedetacheerde werknemers moet de volgende gegevens bevatten:

  • De identiteit van de werknemer, waaronder zijn rijksregisternummer of zijn identificatienummer van de Kruispuntbank indien mogelijk. Bij gebrek, het nationaal identificatienummer van het land van herkomst indien mogelijk
  • De identiteit van de werkgever en van diens lasthebber indien laatstgenoemde de melding doet (zijn ondernemingsnummer of zijn identificatienummer van de Kruispuntbank indien mogelijk)
  • De identiteit van de Belgische gebruiker, dit is de klant bij wie het werk uitgevoerd wordt (zijn rijksregisternummer of zijn uniek ondernemingsnummer)
  • De voorziene begindatum van de detachering in België
  • De voorziene einddatum van de detachering in België
  • De aard van de diensten verricht in het kader van de detachering in België
  • Ungeval van uitzendarbeid, het erkenningsnummer van het buitenlands uitzendbureau, wanneer deze erkenning voorgeschreven is
  • Wanneer de arbeid betrekking heeft op ondernemingen die ressorteren onder het PC voor het bouwbedrijf nr. 124, de vermelding of de arbeider, voor de periode van de tewerkstelling in België, in toepassing van de regelingen waaraan zijn werkgever in het land van vestiging is onderworpen, al dan niet voordelen geniet die vergelijkbaar zijn met getrouwheidszegels en weerverletzegels. Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 september 2013. Raadpleeg onze rubriek ‘Sectoraal’ voor meer informatie over deze voordelen. Klik hier om meer te weten over de verplichtingen van de buitenlandse werkgever in dat verband. 
  • Het werkrooster
  • De vermelding of de werknemer al dan niet is gedetacheerd als uitzendkracht en hij in het kader van de detachering al dan niet activiteiten in de sector van het bouwbedrijf verricht
  • De plaats in België waar de arbeidsprestaties worden geleverd
  • De identificatiegegevens en de contactgegevens van de verbindingspersoon, zoals bedoeld in artikel 7/2 van de wet van 5 maart 2002 betreffende de arbeids-, loon- en tewerkstellingsvoorwaarden in geval van detachering van werknemers in België. waaronder:
    • Zijn naam, voornamen en geboortedatum. In het geval dat de verbindingspersoon beschikt over een Belgisch identificatienummer bij de sociale zekerheid, volstaat dit nummer
    • De hoedanigheid waarin deze verbindingspersoon optreedt
    • Zijn fysieke en elektronische adressen alsook een telefoonnummer waarop hij kan worden gecontacteerd

Verbindingspersoon

Om het werk van de Belgische inspectiediensten te vereenvoudigen, moet de werkgever nu vóór het begin van de detachering een verbindingspersoon aanstellen. Het kan gaan om de werkgever zelf, de werknemer of eventueel een derde. Deze persoon hoeft niet in België gedomicilieerd te zijn.

Zoals de benaming aangeeft, zorgt deze persoon voor de verbinding tussen de werkgever en de Belgische ambtenaren, die hem te allen tijde mogen contacteren om de noodzakelijke documenten op te vragen. Voor meer informatie hierover, raadpleeg onze fiche “Verplichtingen van de buitenlandse werkgever”.

In principe wordt de verbindingspersoon aangewezen via de Limosa-aangifte. Bepaalde werkgevers zijn echter van die aangifte vrijgesteld. Voor meer informatie over de aanwijzing van de verbindingspersoon in dat geval, raadpleeg onze fiche over de verplichtingen van de buitenlandse werkgever.

Eenmalige melding (werknemers die gedeeltelijk in België werken in het kader van een gelijktijdige tewerkstelling in verschillende landen)

Voor gedetacheerde werknemers die regelmatig werkzaamheden uitoefenen in België en in één of meer andere landen, is er een eenmalige melding voorzien.  Voor deze werknemers is het immers niet mogelijk om elke keer dat deze werknemers naar België komen een afzonderlijke melding te doen, aangezien het hier een activiteit betreft die structureel in verschillende landen uitgeoefend wordt waarvan een substantieel deel in België, waardoor de betrokken werknemers geregeld korte periodes voor beroepsredenen in België zijn.

Opgelet! Deze eenmalige aangifte is niet mogelijk voor activiteiten in de bouwsector of in de sector van de uitzendarbeid.  In deze sectoren moet dus systematisch een gewone melding worden gedaan telkens de werknemer naar België komt.

Alle artikelen over Limosa-aangifte