Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Anciënniteitspremie voor 25 of 35 jaar dienst

Welke voordelen zijn geen anciënniteitspremies?

Sommige voordelen worden nooit als anciënniteitspremie beschouwd, andere voordelen soms wel.

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2024

Worden nooit als anciënniteitspremie beschouwd

De premies die naar aanleiding van de pensionering of de sluiting van de onderneming worden toegekend, worden niet als anciënniteitspremies beschouwd [1].

Opmerking: om elke betwisting te vermijden, raden wij de werkgevers aan in geval van toekenning van een anciënniteitspremie formeel en uitdrukkelijk aan te geven wat de reden is dat de premie wordt toegekend (aantal dienstjaren) zodat het duidelijk is dat het om een anciënniteitspremie gaat.

Worden soms als anciënniteitspremie beschouwd

De premies die worden toegekend aan werknemers die hun rechten hebben behouden bij een overgang van onderneming of verandering van werkgever worden niet automatisch als anciënniteitspremies beschouwd. Deze gevallen moeten voorgelegd worden aan de Directie Reglementering van de RSZ die op basis van het concrete dossier zal oordelen of het al dan niet om een anciënniteitspremie gaat.

De fiscus volgt hierin het oordeel van de RSZ. Om van de belastingvrijstelling te kunnen genieten, moet de werkgever dan ook over een attest beschikken van de RSZ waarin bevestigd wordt dat de anciënniteitspremie niet als loon beschouwd wordt, maar wel als een vrijgesteld sociaal voordeel [2].

[1] Nr. 19 van de circulaire. In werkelijkheid gaat het om gratificaties toegekend naar aanleiding van de stopzetting van de arbeidsovereenkomst.

[2] Nr. 20, al. 8 van de circulaire.

Alle artikelen over Anciënniteitspremie voor 25 of 35 jaar dienst