Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Algemene regels

Wat is de bedrijfsvoorheffing?

Met betrekking tot de beroepsinkomsten van loontrekkenden (of zelfstandigen) wordt de bedrijfsvoorheffing gewoonlijk omschreven als een belastingvoorschot, dat vooraf wordt betaald aan de fiscus, in de vorm van een inhouding aan de bron, die door de schuldenaars van de voorheffing wordt uitgevoerd op de betaalde of toegekende bezoldigingen.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

Definitie

Met betrekking tot de beroepsinkomsten van loontrekkenden (of zelfstandigen) wordt de bedrijfsvoorheffing gewoonlijk omschreven als een belastingvoorschot, dat vooraf wordt betaald aan de fiscus, in de vorm van een inhouding aan de bron, die door de schuldenaars van de voorheffing wordt uitgevoerd op de betaalde of toegekende bezoldigingen.

Belastingvoorschot

De bedrijfsvoorheffing, die wordt gestort tijdens het jaar van betaling of toekenning van de inkomsten (belastbaar tijdperk), is in principe een voorschot op de definitieve belasting die tijdens het aanslagjaar verschuldigd zal zijn. Dat betekent dat naargelang van de specifieke situatie van de belastingplichtige naar vermogen en gezinstoestand, er mogelijk een belastingsaldo verschuldigd is of moet worden teruggegeven. 

Betaling en toekenning

De toekenning van een inkomen is een andere manier om bezoldigingen uit te keren dan door betaling. Het verschil ligt in het feit dat de verkrijger van de inkomsten een bijkomende handeling moet verrichten om er daadwerkelijk over te kunnen beschikken [1]. 

De overhandiging van een cheque aan de verkrijger van de inkomsten geldt bijvoorbeeld als toekenning van de bezoldiging.  Zelfs als de cheque later wordt gestolen voordat hij hem heeft kunnen innen (in speciën of door overschrijving op de bankrekening), werd de bezoldiging ter beschikking gesteld van de verkrijger én is de bedrijfsvoorheffing verschuldigd.

De toekenning van een inkomen zal bepalen wanneer het belastbaar is en onderworpen aan bedrijfsvoorheffing. Zo zal het loon van een werknemer worden toegekend van zodra hij erover kan beschikken. Voordelen van welke aard worden toegekend op het moment van hun gebruik en ze zullen worden gecumuleerd met de maandelijkse bezoldiging. Andere vergoedingen en voordelen zullen beschouwd worden als uitzonderlijke vergoedingen wanneer hun toekenning uitzonderlijk is (aandelen, aandelenopties, enz.).

Inhouding aan de bron

Dit betekent dat het belastingvoorschot door de schuldenaars van de bezoldiging wordt ingehouden op het brutobedrag van de inkomsten die aan de werknemer worden betaald en onmiddellijk wordt doorgestort aan de belastingsadministratie [2].  Daarom hebben we het in de loonfiscaliteit over het ‘sociaal’ brutoloon (bedrag vóór toerekening van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen) en over 'belastbaar' brutoloon (na toerekening van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen).

Op de bezoldigingen

Wat de werknemers betreft, gaat het in de meeste gevallen om:

  • De eigenlijke bezoldiging, met name de wedden, lonen, commissielonen, gratificaties, premies, uitkeringen en alle andere analoge vergoedingen [3]
  • De voordelen van alle aard
  • De vergoedingen verkregen uit hoofde of naar aanleiding van het stopzetten van de arbeid of de beëindiging van de arbeidsovereenkomst [4] (verbrekingsvergoeding)
  • De vergoedingen [5] die de werknemer verkrijgt als herstel voor de volledige of gedeeltelijke derving van loon die hij lijdt ten gevolge van ziekte, invaliditeit, werkloosheid, ongeval of elke gelijkaardige gebeurtenis
  • De door een werknemer verworven bezoldigingen na de definitieve stopzetting van zijn activiteiten of toegekend aan zijn rechthebbenden, uit hoofde van zijn overlijden
  • De werknemers die geheel of gedeeltelijk worden betaald in fooien of bedieningsgeld dat is begrepen in de prijs die het cliënteel betaalt

Door "schuldenaars" van de bedrijfsvoorheffing

Wie zijn die schuldenaars als het gaat om bezoldigingen die worden toegekend aan loontrekkenden? De personen die tot taak hebben de inhoudingen aan de bron uit te voeren en de bedrijfsvoorheffing te storten worden limitatief opgesomd [6]:

  1. De natuurlijke personen en rechtspersonen die in België aan belasting zijn onderworpen die in België of in het buitenland bezoldigingen, pensioenen, renten en toelagen betalen of toekennen.
    Dit betreft zowel de werkgevers die Rijksinwoners zijn als de natuurlijke personen of rechtspersonen die niet-inwoner zijn wanneer de inkomsten die aan de werknemers worden toegekend voor hen beroepskosten zijn die aftrekbaar zijn van hun Belgische inkomsten [7]
  2. Degenen die in België werknemers tewerkstellen van wie de bezoldiging geheel of gedeeltelijk bestaat uit door de cliënteel betaalde fooien of dienstpercentages 
  3. Degenen die inkomsten van niet-inwonende podiumkunstenaars of sportbeoefenaars betalen of toekennen voor in België verrichte prestaties
  4. De gevolmachtigden van een buitenlandse vennootschap of vereniging
  5. De notarissen
  6. De curatoren van faillissementen en de vereffenaars van vennootschappen
  7. Degenen die de belastbare inkomsten betalen ten laste van de Belgische inwoner, een ingezeten vennootschap, een staat, een gemeenschap of een vaste inrichting. De heffingsbevoegdheid van deze inkomsten is toegewezen aan België in afwezigheid van een overeenkomst tot voorkoming van dubbele belasting of krachtens een dergelijke overeenkomst [8].

[1] Artikel 273 WIB 1992

[2] SECUREX is, als erkend sociaal secretariaat voor werkgevers, gemachtigd om de bedrijfsvoorheffing aan te geven via het formulier F 274 en te storten aan de fiscus.

[3] Met uitzondering van de kosten die de terugbetaling vormen van kosten eigen aan de werkgever.

[4] Het betreft de verbrekingsvergoedingen die hun rechtstreekse oorsprong vinden in de uitoefening van de beroepsactiviteit. De vergoeding die daarentegen wordt toegekend als vergoeding voor de morele schade die door misbruik van ontslagrecht wordt veroorzaakt, is een schadevergoeding. 

[5] Het heeft geen belang of deze vergoedingen worden betaald krachtens de sociale wetgeving (wettelijke vergoedingen), door de werkgever of een sociaal fonds (extralegale vergoeding) of nog door een derde of de verzekeraar van een derde. Tot deze categorie behoren de vergoedingen die worden betaald uit hoofde van een solidariteitstoezegging of een groepsverzekering.

[6] Artikel 270 WIB 1992

[7] Artikel 270 1°  WIB 1992

[8] Artikel 270 7° WIB 1992

Alle artikelen over Algemene regels