Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Algemene regels

Een korte inleiding

In de personenbelasting heeft de bedrijfsvoorheffing een centrale plaats in de opbouw van de fiscaliteit van de inkomsten uit arbeid. De overheid heeft er namelijk voor gekozen om de lonen van de werknemers te belasten via een rechtstreekse inhouding aan de bron op de beroepsinkomsten.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

De bedrijfsvoorheffing is dus een voorschot op de eindbelasting.

In deze fiche wordt het begrip bedrijfsvoorheffing verduidelijkt en worden de verschillende situaties belicht die een invloed hebben op de vaststelling ervan. Vervolgens zullen we ingaan op de regels en tools die bestaan voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing.

Tot en met inkomstenjaar 2022 werd de bedrijfsvoorheffing berekend op basis van de “schalen van bedrijfsvoorheffing”:

  • Schaal I: van toepassing voor alleenstaanden en gehuwden of wettelijk samenwonenden die tweeverdieners zijn
  • Schaal II: van toepassing voor gehuwden en wettelijk samenwonenden wiens partner geen inkomsten heeft
  • Schaal III: van toepassing voor niet-rijksinwoners

De berekening van de bedrijfsvoorheffing op basis van deze schalen had soms tot resultaat dat loonsverhogingen resulteerden in een lager netto en bijgevolg volledig wegbelast werden.

Om dit te vermijden, werden bovenstaande schalen van bedrijfsvoorheffing vanaf inkomstenjaar 2023 vervangen door een berekening die gebaseerd is op de zgn. “sleutelformule”.

Concreet zal gewerkt worden met “glijdende schalen” waarbij het belastbaar bedrag van de bezoldigingen, pensioenen, of SWT-uitkeringen niet meer zal afgerond worden op het lagere veelvoud van 15 om de bedrijfsvoorheffing te bepalen

Alle artikelen over Algemene regels