Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Tijdelijke hervatting van een aangepast of ander werk

Vermoeden dat de initiële arbeidsovereenkomst wordt behouden

De wet betreffende de arbeidsovereenkomsten voorziet dat de initiële arbeidsovereenkomst wordt behouden

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Ondanks de uitvoering van het aangepast of ander werk, of het sluiten van een bijlage tussen de partijen die de tijdelijke hervatting regelt [1]. Deze regel is bedoeld om een einde te maken aan de vroegere controverse hierover.

Gevolgen van dit behoud

De memorie van toelichting bij de wet [2] is concreter over de gevolgen van dit behoud en geeft enkele voorbeelden:

  • Voor de arbeidsduur wordt de periode van werkhervatting gelijkgesteld. Er wordt dus van uitgegaan dat de werknemer voltijds heeft gewerkt overeenkomstig de arbeidsregeling die vóór de werkhervatting van kracht was. De werknemer wordt dus geen deeltijdse werknemer [3]
  • Voor de berekening van de werknemersdrempel in de diverse wetgevingen (bijvoorbeeld voor de sociale verkiezingen) moet men rekening houden met de initiële arbeidsrelatie

Weerlegbaar vermoeden

Het vermoeden van behoud van de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst kan echter worden weerlegd als wordt bewezen dat de partijen het voornemen hadden om hun arbeidsrelatie duurzaam en niet tijdelijk te wijzigen.

Toepassing in de praktijk

Het principe van behoud van de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst lijkt echter moeilijk toepasbaar in de praktijk in het licht van bepaalde specifieke reglementeringen, zowel tijdens als na de periode van tijdelijke hervatting. We kunnen u dus enkel aanraden om een bijlage bij de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst op te stellen die de modaliteiten van deze tijdelijke hervatting regelt en die de gevolgen van dit vermoeden van behoud van de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst in de praktijk wat afzwakt. U kan een modelbijlage terugvinden in onze e-shop.

[1] Artikel 31/1, §2 van de arbeidsovereenkomstenwet. Dit vermoeden is gerechtvaardigd omdat de noodzaak om tijdens de hervatting bepaalde aanpassingen door te voeren niet het gevolg is van de wil van de werknemer, maar van zijn gezondheidstoestand.

[2] Het gaat om de wet van 20 december 2016 houdende diverse bepalingen inzake arbeidsrecht in het kader van arbeidsongeschiktheid.

[3] Wanneer de werknemer vroeger deeltijds was tewerkgesteld, is er geen nieuwe deeltijdse arbeidsovereenkomst.

Alle artikelen over Tijdelijke hervatting van een aangepast of ander werk