Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Tijdelijke hervatting van een aangepast of ander werk

Invloed van de tijdelijke hervatting op het inkomen van de werknemer

De werkgever is dus enkel loon verschuldigd voor de effectief uitgevoerde prestaties, tenzij de partijen anders overeengekomen zijn.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Tijdens de tijdelijke hervatting

Indien de tijdelijke hervatting plaatsvindt tijdens de periode dat de werkgever nog gewaarborgd loon aan de werknemer verschuldigd is, hoeft hij niet langer het gewaarborgd loon te betalen vermits de uitvoering van de arbeidsovereenkomst niet langer geschorst is wegens ziekte. Zodra er sprake is van een tijdelijke werkhervatting moet de werkgever dus geen gewaarborgd loon meer betalen, ook niet voor de niet-gewerkte dagen die vallen in de periode dat hij normaal nog gewaarborgd loon verschuldigd zou zijn geweest als er geen werkhervatting was geweest [1].

Onder bepaalde voorwaarden [2] kan de werknemer dit deeltijds loon tot een bepaald grensbedrag cumuleren met de vergoedingen van het ziekenfonds [3]. Hiervoor moet de werkgever elke maand een attest aan het ziekenfonds bezorgen waarop de gewerkte uren en het betaalde loon vermeld staan.

Indien de werknemer opnieuw volledig arbeidsongeschikt wordt

Tijdens de tijdelijke werkhervatting

Als de toestand van de werknemer tijdens de tijdelijke hervatting opnieuw verergert en hij daardoor opnieuw volledig arbeidsongeschikt wordt (herval) of als de werknemer tijdens de periode van tijdelijke werkhervatting volledig arbeidsongeschikt wordt omwille van een andere reden (vb. griep), dan valt hij weer ten laste van het ziekenfonds, zelfs indien de werkgever vóór de werkhervatting nog niet het volledige gewaarborgd loon betaald had en er dus nog een saldo overblijft. Met andere woorden, de werkgever is er in dit geval niet toe gehouden het saldo van het gewaarborgd loon aan de werknemer te betalen [4] [5].

De werknemer van zijn kant zal ziekte-uitkeringen ontvangen op basis van een voltijdse tewerkstelling, ook al werkt hij tijdens de tijdelijke werkhervatting deeltijds [6].

Voorbeeld: een bediende wordt ziek op 14 mei en verkrijgt op 15 mei het akkoord van de adviserende geneesheer van het ziekenfonds om het werk deeltijds te hervatten. Op 7 juni wordt de bediende terug volledig ongeschikt. Vanaf 15 mei heeft de bediende recht op loon ten laste van zijn werkgever (geen gewaarborgd loon) in verhouding tot zijn effectieve arbeidsprestaties alsook op de vergoedingen van het ziekenfonds.  Vanaf 7 juni valt de bediende onmiddellijk ten laste van het ziekenfonds. Het saldo van het gewaarborgd loon is niet verschuldigd door de werkgever.

Na het verstrijken van de periode van tijdelijke werkhervatting

Wanneer de werknemer het werk normaal hervat na de periode van tijdelijke werkhervatting, en vervolgens opnieuw volledig arbeidsongeschikt wordt nadat deze periode van tijdelijke werkhervatting verstreken is, zijn de gewone regels betreffende het recht op gewaarborgd loon weer van toepassing.

In dit geval wordt de periode van tijdelijke werkhervatting niet beschouwd als een periode van arbeidsongeschiktheid om uit te maken of er sprake is van herval. Deze periode is immers geen schorsingsperiode van de arbeidsovereenkomst en geeft geen aanleiding tot de betaling van gewaarborgd loon [7]. We geven hierna twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: een bediende is ziek van 1 januari tot 31 augustus (het gewaarborgd loon werd betaald gedurende 30 dagen en nadien heeft de bediende ziekte-uitkeringen ontvangen).

Op 1 september herneemt hij het werk in het kader van een gedeeltelijke werkhervatting met toestemming van het ziekenfonds. Op 1 december hervat hij het werk volledig. Op 10 december valt hij evenwel terug ziek (omwille van dezelfde oorzaak).

Voorbeeld 2: een bediende is ziek van 1 januari tot 15 januari (14 van de 30 dagen gewaarborgd loon werden betaald).

Op 16 januari hervat deze bediende het werk met toestemming van het ziekenfonds in het kader van een gedeeltelijke werkhervatting voor een periode van 3 maanden. Op 16 april moest hij in principe het werk voltijds hervatten, maar de werknemer is opnieuw volledig ziek.

In deze 2 voorbeelden is de werkgever opnieuw gewaarborgd loon verschuldigd. Er zijn immers in beide situaties meer dan 14 dagen verstreken tussen de eerste periode van volledige arbeidsongeschiktheid en de tweede periode van volledige arbeidsongeschiktheid.

[1] Deze regel is enkel van toepassing indien de werkhervatting gebeurt met toestemming van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. We volgen hierbij het standpunt van de FOD Werkgelegenheid.

[2] Artikel 230 van het koninklijk besluit van 3 juli 1996.

[3] Indien de tijdelijke hervatting zonder toestemming van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds plaatsvond, zal de werknemer enkel recht hebben op zijn deeltijds loon en niet op uitkeringen van het ziekenfonds.

[4] Indien de volledige arbeidsongeschiktheid voortvloeit uit een beroepsziekte of een arbeidsongeval is deze regel evenwel niet van toepassing.

[5] Dit standpunt werd ons bevestigd door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

[6] Indien de tijdelijke hervatting plaatsvond zonder toestemming van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds, zal de werkgever wel het saldo van het gewaarborgd loon dienen te betalen. Dit wordt dan berekend op basis van het deeltijds en niet van het voltijds loon.  Indien er minder dan 14 dagen verstreken zijn tussen de tijdelijke hervatting zonder toestemming van het ziekenfonds en de volledige arbeidsongeschiktheid moet men de regels van herval toepassen.

[7] Ce point de vue a été confirmé par le SPF Emploi, Travail et Concertation sociale.

 

Alle artikelen over Tijdelijke hervatting van een aangepast of ander werk