Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Flexi-jobs

Wat is de arbeidsduur van een flexi-jobwerknemer?

De gewone bepalingen inzake arbeidsduur zijn dan ook van toepassing op de flexi-jobwerknemer.

Laatst bijgewerkt op 6 februari 2024

Principe

Ook al is de idee achter de flexi-jobs dat een werknemer een gunstige bijverdienste kan hebben, naast zijn normale tewerkstelling of bovenop zijn pensioen, toch zijn er geen beperkingen opgelegd aan het aantal uren dat iemand als flexi-jobwerknemer mag presteren. Een flexi-jobwerknemer kan dus zowel voltijds als deeltijds tewerkgesteld worden.

De gewone bepalingen inzake arbeidsduur zijn dan ook van toepassing op de flexi-jobwerknemer, uiteraard met de bijzonderheden die gelden voor de horecasector of de betrokken sectoren uit de detailhandel, en met uitzondering van de hieronder opgenomen bepalingen.

Versoepelingen voor de werknemers met een deeltijds variabel uurrooster[1]

De regel dat de werknemers met een variabel uurrooster zeven werkdagen vooraf (of een kortere termijn indien er in jouw sector een kortere termijn voorzien wordt) schriftelijk in kennis moeten worden gesteld van hun werkrooster, is sinds 10 november 2022 ook van toepassing voor de flexi-jobwerknemers.

De regels inzake het afwijkingenregister zijn evenwel niet op hen van toepassing. De werkgever moet voor flexi-jobwerknemers dus geen afwijkingenregister bijhouden.

De deeltijdse werknemers met een variabel uurrooster moeten zich evenmin houden aan de uurroosters uit het arbeidsreglement.

[1] Artikel 11 van de wet van 16 november 2015 voorziet afwijkingen op de artikelen 160 tot 169 van de programmawet van 22 december 1989 en artikel 38bis van de arbeidswet van 16 maart 1971.

Alle artikelen over Flexi-jobs