Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Dienstboden

Arbeidsduur, zondagarbeid en feestdagen

Wat met de arbeidsduur van dienstboden? Mag de dienstbode op een zon- of feestdag werken?

Laatst bijgewerkt op 31 januari 2024

Arbeidsduur

De dienstbode is uitgesloten van het toepassingsgebied van de bepalingen over de arbeidsduur. Hij mag dus meer dan 38 uur per week en 8 uur per dag werken zonder recht te hebben op overloon of inhaalrust.

De regel van de minimumprestaties van 3 uur is evenmin van toepassing. De 1/3de regel moet daarentegen wel nageleefd worden, tenzij gebruik gemaakt wordt van de toegelaten afwijkingen op deze regel. De dienstbode kan dus bijvoorbeeld voor 4 uur per dag van maandag tot donderdag (minder dan 1/3 van een voltijdse tewerkstelling: minstens dagprestaties van 4 uur) aangeworven worden, maar niet voor 2 uur per dag van maandag tot donderdag.

De regels betreffende de nachtarbeid, de naleving van de werkroosters, de rusttijden en de pauzes zijn niet van toepassing.

Zondagarbeid

Een dienstbode mag 1 zondag op 4 opeenvolgende zondagen werken[1]. De gewone regels betreffende inhaalrust binnen de 6 dagen moeten in dat geval gerespecteerd worden.

Voor meer informatie betreffende de arbeidsduur en de zondagarbeid, raadpleeg ons thema "Verplichtingen als werkgever".

Feestdagen

De werknemer die in dienst genomen is met een arbeidsovereenkomst voor dienstboden mag slechts 3 feestdagen per jaar tewerkgesteld worden. De inhaalrust waarop de dienstboden die op een feestdag gewerkt hebben, recht hebben, wordt toegekend binnen 6 dagen na de feestdag[2].

[1] Koninklijk besluit van 3 maart 1965.

[2] Koninklijk besluit van 18 april 1974.

Alle artikelen over Dienstboden