Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

RSZ-kortingen eerste aanwervingen wijzigen vanaf 1 januari 2024

Vorige week heeft de regering een voorontwerp van programmawet goedgekeurd. In dat ontwerp wordt ook de RSZ-korting voor eerste aanwervingen vanaf 2024 verder beperkt. Zo zal je voor je eerste werknemer nog maar een korting van maximaal 3.100 euro per kwartaal krijgen. En voor je vierde tot zesde werknemer krijg je helemaal geen korting meer.

3 mei 2023

RSZ-korting voor een eerste aanwerving vermindert

Als het ontwerp wordt goedgekeurd, wordt de korting op de patronale RSZ-bijdragen voor je eerste werknemer vanaf 1 januari 2024 beperkt tot maximaal 3.100 euro per kwartaal. De korting blijft wel onbeperkt in de tijd.

Overweeg je om een nieuwe werknemer aan te werven? Kijk dan zeker na of dat al in 2023 mogelijk is. Zo krijg je in 2023 per kwartaal nog tot maximaal 4.000 euro korting op je patronale RSZ-bijdragen.

Check zeker onze Securex pagina over eerste aanwervingen

Tot en met 2021 moest je als werkgever geen patronale RSZ-basisbijdragen betalen voor je eerste werknemer. Sinds 2022 werd die korting beperkt tot maximaal 4.000 euro per kwartaal. Vanaf volgend jaar wordt het bedrag van die korting dus nog verder beperkt.

De RSZ-korting voor je vierde tot zesde werknemer wordt ook afgeschaft

Ook bedrijven die willen groeien, worden door de overheid ondersteund. Daarom heb je voor je tweede tot en met zesde werknemer ook recht op een RSZ-korting. Dankzij die korting betaal je minder patronale RSZ-bijdragen. Ze is wel minder groot dan de korting voor een eerste werknemer. Bovendien is ze beperkt in de tijd.

De regering wil deze regels vanaf 2024 ook wijzigen. Er zou enkel nog een korting gegeven worden voor de eerste drie werknemers. Kortingen voor je vierde tot zesde werknemer die al vóór 2024 worden toegekend, lopen in 2024 wel nog verder.

Wil je je bedrijf uitbreiden en een vierde, vijfde of zesde werknemer aanwerven? Denk er dan over na om die al in 2023 aan te werven. Zo loopt je RSZ-korting op de patronale bijdragen voor die werknemers in 2024 verder.

Check zeker onze Securex pagina over eerste aanwervingen

Zijn deze maatregelen al officieel?

Neen. Ze zijn opgenomen in een ontwerp van programmawet dat de regering heeft goedgekeurd. Eerst moet de Raad van State hierover nog adviseren. Daarna moet het parlement het ontwerp nog bespreken en erover stemmen.

De inhoud van de maatregel kan dus nog wijzigen. Zodra er hierover meer duidelijkheid is, lees je het op Lex4You.

Wat doet Securex voor jou?

Heb je nog vragen over de RSZ-korting voor eerste aanwervingen? Dan kan je terecht bij je Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.

Wil je graag alle juridische informatie over die RSZ-korting nalezen, dan kan je ons dossier op Lex4You raadplegen.

Bron

RSZ-kortingen