Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Extra sluitingsdag om energiekost te drukken?

Clementine Peerens is zaakvoerder van een goed draaiende groentenwinkel. Maar door de torenhoge energiefacturen ziet ze zich genoodzaakt om bijkomend op dinsdag te sluiten. Ook Cara, uitbaatster van een eetcafé, wil om diezelfde reden een extra sluitingsdag inlassen. Kan dat zomaar, zeker als je personeel hebt? En waar moet je op letten?

4 november 2022

Je hebt geen personeel in dienst

Een zelfstandige ondernemer zonder werknemers kan zelf beslissen wanneer de zaak sluit. Zorg er wel voor dat je klanten niet voor gesloten deuren staan en publiceer de nieuwe openingsuren op je uithangbord, drukwerk, sociale media, Google bedrijfsprofiel, enz.

Je werkt wel met personeel

Als je werknemers in dienst hebt, dan heb je hier natuurlijk afspraken mee gemaakt bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst. Je kan die afspraken niet eenzijdig veranderen. Toch zijn er een aantal mogelijkheden die je kan verkennen.

Stel een deeltijds contract voor

Je kan je werknemer(s) voorstellen om tijdelijk deeltijds te werken. Dat moet altijd met toestemming van beide partijen gebeuren. Maar voor sommige werknemers komt dit misschien goed uit, waardoor je twee vliegen in een klap kan slaan.
Lees meer: ‘Deeltijdse arbeid: praktische vragen’

Spreid de werkweek over 4 dagen

Binnenkort kan je jouw werknemers aanbieden om voltijds te werken op vier dagen in plaats van vijf, voor hetzelfde loon. De werknemer werkt dan dagelijks iets langer, maar krijgt in ruil een dagje vrij. Het is wel nog even wachten op de inwerkingtreding van deze maatregel.

Zo voer je de vierdaagse werkweek in

Laat resterende vakantiedagen opnemen

Vaak hebben werknemers nog wettelijke vakantiedagen over, die ze tegen het einde van het jaar moeten opnemen om ze niet te verliezen. Je zou kunnen overeenkomen om die vakantiedagen op te nemen tijdens jouw extra sluitingsdag.

Nog vakantiedagen 2022 over? Neem ze dan voor het einde van het jaar op

Voer tijdelijke werkloosheid in

Als je hoge energiefactuur de reden is om je winkel te sluiten, kan je gebruik maken van de economische werkloosheid omwille van de energiecrisis. Je moet dan kunnen aantonen dat je een energie-intensief bedrijf bent.

Concreet moet je aan een van de volgende twee voorwaarden voldoen:

  • Of de aankoop van energieproducten maakte in 2021 minstens 3% van de toegevoegde waarde van het bedrijf uit. Ook de aankoop van andere energieproducten dan aardgas en elektriciteit komt in aanmerking. Jouw boekhouder kan voor jou nagaan of je aan deze voorwaarde voldoet.
  • Of jouw bedrijf kan aantonen dat de definitieve energierekening van het kwartaal vóór de aanvraag van de werkloosheid verdubbeld is in vergelijking met de rekening van hetzelfde kwartaal van het vorig jaar. Het moet gaan om een definitieve afrekening en niet om een voorschotfactuur.

Lees meer: ‘Tijdelijke werkloosheid energiecrisis kan nu ook aangevraagd worden’

Wat doet Securex voor jou?

Heb je nog vragen over het invoeren van deeltijdse arbeid of tijdelijke werkloosheid? Neem dan contact op met jouw Securex Legal Advisor via myhr@securex.be.

Heb je nog vragen over de energiecrisis? Neem dan zeker een kijkje in onze FAQ.