Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
De verschillende actoren

Geniet de vertrouwenspersoon een specifieke juridische bescherming?

De welzijnswetgeving voorziet als zodanig geen specifieke bescherming voor de vertrouwenspersoon. De federale antidiscriminatiewetten kennen daarentegen wel een bescherming toe aan de personen die “raad geven, hulp bieden of bijstand verlenen” aan de persoon die meent het slachtoffer te zijn van een discriminatie.

Laatst bijgewerkt op 7 februari 2024

Welzijnswetgeving

De welzijnswetgeving voorziet als zodanig geen specifieke bescherming voor de vertrouwenspersoon. Ze bepaalt echter wel dat de vertrouwenspersoon geen enkel nadeel mag ondervinden van zijn activiteiten als vertrouwenspersoon en dat geen enkele persoon op welke wijze ook druk mag uitoefenen op de vertrouwenspersoon bij de uitoefening van zijn functie (bijvoorbeeld om informatie te bekomen die verband houdt met zijn functie).

Bovendien moet de werkgever, wanneer hij de vertrouwenspersoon uit zijn functie wenst te verwijderen, dezelfde procedure volgen als bij zijn aanstelling.

Tenslotte heeft de vertrouwenspersoon het recht om beroep te doen op de preventieadviseur psychosociale aspecten wanneer hij dit nodig acht voor het vervullen van zijn opdrachten, meer bepaald door het verzoek tot informele interventie aan hem over te dragen wanneer het betrekking heeft op de werkgever zelf of een lid van de hiërarchische lijn en deze interventie zijn autonomie in het gedrang kan brengen of hem een nadeel kan berokkenen.

Antidiscriminatiewetten

De federale antidiscriminatiewetten kennen daarentegen wel een bescherming toe aan de personen die “raad geven, hulp bieden of bijstand verlenen” aan de persoon die meent het slachtoffer te zijn van een discriminatie. Gelet op deze formulering lijkt het er a priori op dat de vertrouwenspersoon die tussenkomt in het kader van een verzoek tot interventie dat betrekking heeft op feiten van geweld of pesterijen die verband houden met een discriminatiegrond of op feiten van ongewenst seksueel gedrag, onder deze categorie van beschermde personen vallen.

Het is aan de hoven en rechtbanken om dit standpunt te bevestigen.

 

Bron FAQ’s op de BeSWIC website– Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk

Alle artikelen over De verschillende actoren