Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Aanwezigheidsregistratie in de vleessector

Welke activiteiten en arbeidsplaatsen beoogt de wet?

Opdat de verplichte registratie van de aanwezigheden zou gelden, moeten twee voorwaarden vervuld zijn.

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2023

De twee voorwaarden

  • Er moeten bepaalde activiteiten in de vleessector uitgevoerd worden
  • En dit op een plaats van tewerkstelling die beschreven staat in de reglementering

De activiteiten

Het gaat om vleesverwerkende activiteiten waarvoor de verplichte contractmelding bij de RSZ geldt (artikel 30ter [1]).

Deze contractmelding bestond al, maar de registratieplicht van de aanwezigheden wordt er nu aan gekoppeld: de melding van het contract stelt de RSZ immers in staat om de verschillende tussenkomende partijen (werkgevers) op een plaats van tewerkstelling te identificeren terwijl de registratie van de aanwezigheden het mogelijk maakt om de werknemers te identificeren.

Een gedetailleerd overzicht van deze activiteiten vindt u hier (zie bijlagen).

De plaats van tewerkstelling

De plaats van tewerkstelling wordt gedefinieerd als de plaats(en) waar de activiteiten uitgevoerd worden waarvan hierboven sprake (uitsnijderijen, ondernemingen voor vleesbereiding en/of vleesproducten die daarvoor een erkenning van het FAVV [2] moeten krijgen), met uitsluiting van de inrichtingen die een erkenning 1.1.13 bezitten (slachtactiviteiten in een landbouwbedrijf) [3].

Concreet gaat het om de site die bij de melding van de werken opgegeven wordt. De werkgever kan dus het nummer gebruiken dat op dat ogenblik toegekend wordt en dus gekend is. In principe moet er een melding per plaats van activiteit gebeuren.

[1] Het betreft artikel 30ter, §7 van de wet van 27 juni 1969. Meer informatie over deze verplichting vindt u bij de informatie over de contractmelding.

[2] Opgelet, de contractmelding geldt ook indien er niet met onderaannemers wordt gewerkt.

[3] Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. De plaatsen van tewerkstelling die deze erkenning niet verkregen hebben maar ze wel nodig hebben, worden hier ook beoogd.

[4] De overgrote meerderheid van die bedrijven zijn immers kleine familieondernemingen. Het risico op fraude is er beperkt en het zou overdreven zijn om hen te verplichten alle aanwezigheden te registreren. 

Alle artikelen over Aanwezigheidsregistratie in de vleessector