Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Aanwezigheidsregistratie in de vleessector

Wat houdt de aanwezigheidsregistratie op de arbeidsplaats in en waarvoor dient ze?

Het principe bestaat erin dat de aanwezigheid van alle natuurlijke personen die op een arbeidsplaats aanwezig zijn geregistreerd wordt.

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2023

Principe

Het principe van de aanwezigheidsregistratie bestaat erin, zoals uit de naam blijkt, dat de aanwezigheid van alle natuurlijke personen die op een arbeidsplaats aanwezig zijn bij de RSZ geregistreerd wordt, onafhankelijk van hun statuut (werkgever, werknemer of zelfstandige) of van hun plaats van herkomst (België of het buitenland).

De gegevens moeten geregistreerd worden in de gegevensbank van de RSZ (checkin@work). De registratie moet gebeuren vóór de aanvang van de uitvoering van de prestaties van de betrokken persoon.

Als u wil weten hoe u de registratie moet verrichten, lees dan de vraag "Hoe worden de aanwezigheden geregistreerd?".

Doel

Via deze maatregel wil men het toezicht door de inspectiediensten vergemakkelijken en de strijd tegen de sociale fraude opvoeren, om zo de oneerlijke concurrentie in de vleessector aan banden te leggen. Door deze aanwezigheidsregistratie krijgt men immers een duidelijk beeld van wie er op de arbeidsplaats werkt, in welke hoedanigheid en voor wie. Zo zal een werknemer die niet op een Dimona-aangifte vermeld staat, niet geregistreerd kunnen worden.

Na voorafgaande machtiging kunnen de inspectiediensten de geregistreerde gegevens raadplegen, uitwisselen en gebruiken in het kader van de uitoefening van hun opdrachten. Er is eveneens een gegevensuitwisseling met de buitenlandse inspectiediensten voorzien.

Alle artikelen over Aanwezigheidsregistratie in de vleessector