Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Mobiliteitsbudget

Weerslag van het mobiliteitsbudget op de andere loonverplichtingen van de werkgever

De wet bepaalt dat aan het mobiliteitsbudget geen rechten kunnen worden ontleend ten belope van het bedrag ervan, met uitzondering van de terbeschikkingstelling ervan door de werkgever.

Laatst bijgewerkt op 6 februari 2023

Principe

De wet bepaalt dat aan het mobiliteitsbudget geen rechten kunnen worden ontleend ten belope van het bedrag ervan, met uitzondering van de terbeschikkingstelling ervan door de werkgever.

Uitzonderingen

Zelfde rechten als deze die voortvloeien uit het privégebruik van de bedrijfswagen

In afwijking van dit principe zal het mobiliteitsbudget voor de toepassing van de loonverplichtingen van de werkgever op dezelfde manier worden behandeld als het voordeel in natura dat voortvloeit uit het privégebruik van de bedrijfswagen.

Het mobiliteitsbudget (pijler 1, maar ook 2 en 3) kent dus rechten toe op het vlak van :

  • Het gewaarborgd loon
  • De opzegvergoeding
  • De uitwinningsvergoeding, ...

In de memorie van toelichting van de wet staat een niet-limitatieve lijst van de betreffende bepalingen.

Het mag echter niet in aanmerking worden genomen voor de naleving van de loonschalen die van toepassing zijn op de werknemer.

Bij verbreking van de arbeidsovereenkomst met betaling van een opzegvergoeding moeten de drie pijlers van het mobiliteitsbudget (gedeelte voor de periode gedekt door de opzegvergoeding) bijgevolg opgenomen worden in de berekeningsbasis van deze vergoeding. Om de opzeggingsvergoeding te bepalen, moet er rekening gehouden worden met de werkelijke waarde van het budget, zoals vermeld in het akkoord over de mobiliteitsvergoeding.

Voorbeeld: er wordt een mobiliteitsbudget met een jaarlijkse waarde van 12.000 euro toegekend. De opzegtermijn bedraagt 6 maanden. Voor de berekening van de opzegvergoeding moet er rekening gehouden worden met: (12.000 euro gedeeld door 12) x 6= 6.000 euro.

In geval van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst moet de volgende vraag worden gesteld: als de werknemer nog in het bezit was geweest van zijn bedrijfswagen, had hij tijdens zijn afwezigheid zijn bedrijfswagen dan voor privédoeleinden mogen blijven gebruiken? Is het antwoord ja, dan moet een mobiliteitsbudget worden ter beschikking gesteld voor de betrokken periode. Is het antwoord nee, dan is dat niet het geval.

Voorbeeld: een bediende heeft tijdens de eerste maand arbeidsongeschiktheid recht op gewaarborgd loon. Hij behoudt dus het recht op het privégebruik van zijn bedrijfswagen. Als die wagen werd ingeruild tegen een mobiliteitsbudget, dan heeft de bediende recht op de terbeschikkingstelling van het mobiliteitsbudget voor die periode.

Collectieve arbeidsovereenkomst

Een collectieve arbeidsovereenkomst kan bepalingen vaststellen die gunstiger zijn voor de werknemers (raadpleeg voor meer informatie artikel 14 §3 van de wet).

Car policy

Tot slot heeft de werkgever er alle belang bij om in zijn ‘car policy’ na te gaan of er geen gunstiger bepalingen zijn opgenomen dan deze die wettelijk worden opgelegd. Hij moet er rekening mee houden voor de toekenning van het mobiliteitsbudget.

Voorbeeld: als de car policy bepaalt dat de werknemer de bedrijfswagen na de eerste maand van arbeidsongeschiktheid verder voor privédoeleinden mag gebruiken, moet de werkgever in principe het mobiliteitsbudget blijven doorbetalen na die eerste maand.

Alle artikelen over Mobiliteitsbudget