Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Collectieve sluiting

Wat is tijdelijke werkloosheid wegens collectieve sluiting?

De onderneming kan een collectieve sluiting voorzien omwille van jaarlijkse vakantie of omwille van inhaalrust.

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2024

Jaarlijkse vakantie

Er is sprake van een collectieve sluiting wegens jaarlijkse vakantie indien de onderneming gesloten is in toepassing van de wetten op de jaarlijkse vakantie of van een collectieve arbeidsovereenkomst die supplementaire vakantiedagen invoert. De collectieve sluiting moet bedoeld zijn om de werknemers de mogelijkheid te geven hun vakantiedagen op te nemen, niet om de werkgever in staat te stellen zelf met vakantie te gaan.

Deze sluiting kan aanleiding geven tot tijdelijke werkloosheid indien de werknemer niet voldoende vakantiedagen heeft om de hele periode van collectieve sluiting te dekken.

Het feit dat de werknemer geen of te weinig vakantiedagen heeft, mag echter niet aan hemzelf te wijten zijn. Zo zal het niet gaan om tijdelijke werkloosheid indien de werknemer al zijn vakantiedagen reeds heeft opgenomen vóór de periode van collectieve sluiting, tenzij deze dagen bij een vorige werkgever opgenomen werden. Er is wel sprake van tijdelijke werkloosheid indien de werknemer op basis van zijn prestaties van het vorige jaar slechts recht heeft op een beperkt aantal vakantiedagen en de duur van de collectieve sluiting dit aantal overstijgt [1].

Inhaalrust

Er is sprake van een collectieve sluiting wegens inhaalrust indien de onderneming gesloten is teneinde de werknemers toe te laten hun inhaalrustdagen op te nemen die voortvloeien uit de regeling van arbeidsduurvermindering via toekenning van inhaalrustdagen.

Om van tijdelijke werkloosheid te kunnen spreken moet het feit dat de werknemer niet voldoende inhaalrustdagen heeft om de periode van collectieve sluiting te dekken, te wijten zijn aan een recente indiensttreding van de werknemer.

Zo zal er geen sprake zijn van tijdelijke werkloosheid indien de werknemer te weinig inhaalrustdagen heeft, omdat hij tijdens het jaar lange tijd ziek geweest is of ouderschapsverlof genomen heeft.

Voor de bouwsector geldt het omgekeerde principe: daar kunnen de werknemers (zowel arbeiders als bedienden) enkel beroep doen op tijdelijke werkloosheid collectieve sluiting in geval van langdurige ziekte, verlof zonder wedde of een arbeidsongeval. En niet omwille van een recente indiensttreding. De reden hiervoor is dat de bouwsector deze sluiting oplegt en er een verbod is om op deze inhaalrustdagen te werken (althans voor de arbeiders).

[1] De RVA heeft laten weten dat de werknemer die recht heeft op aanvullende Europese vakantie, niet verplicht is deze vakantie op te nemen alvorens aanspraak te kunnen maken op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen wegens collectieve sluiting. Het opnemen van aanvullende Europese vakantie is immers niet verplicht en is financieel minder voordelig voor de werknemer.

Alle artikelen over Collectieve sluiting