Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Verlof voor de verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid

Hoe moet de werknemer het verlof voor medische bijstand bij de werkgever aanvragen?

De werknemer die het recht op verlof voor medische bijstand wenst uit te oefenen, moet zijn werkgever hiervan schriftelijk op de hoogte brengen met een aangetekende brief.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Termijn voor het indienen van de aanvraag

De werknemer die het recht op verlof voor medische bijstand wenst uit te oefenen, moet zijn werkgever hiervan schriftelijk op de hoogte brengen met een aangetekende brief [1] of door overhandiging van een geschrift waarvan het dubbel door de werkgever voor ontvangst getekend wordt.Ook een elektronische aanvraagprocedure is mogelijk.  De kennisgeving moet ten minste 7 dagen vóór de aanvangsdatum van de schorsing van de arbeidsovereenkomst of van de vermindering van de arbeidsprestaties gebeuren.  De partijen kunnen eventueel een andere termijn overeenkomen.

Er kan worden afgeweken van de termijn van 7 dagen  indien de werknemer gebruik maakt van zijn recht om zijn arbeidsovereenkomst gedurende een week volledig te schorsen voor het verlenen van medische bijstand aan een gehospitaliseerd kind indien de hospitalisatie onvoorzienbaar is. In dat geval moet de werknemer zo snel mogelijk een attest van de behandelende geneesheer van het kind aan de werkgever bezorgen waaruit het onvoorzienbaar karakter van de hospitalisatie blijkt.  Deze mogelijkheid geldt ook in geval van verlenging van het verlof met een week.

Inhoud van de aanvraag

De schriftelijke aanvraag vermeldt de uitoefeningsmodaliteiten van het recht (volledige schorsing of vermindering van prestaties) en de begin- en einddatum van het verlof voor medische bijstand. 

Attest van de behandelende geneesheer van de patiënt

De werknemer moet zijn werkgever eveneens een attest van de behandelende geneesheer van zijn gezins- of familielid bezorgen.  Enkel deze geneesheer kan dus beoordelen of de patiënt een zware ziekte heeft. 

Dit attest moet vermelden dat:

  • De werknemer zich bereid verklaard heeft om bijstand of zorg te verlenen aan de zwaar zieke persoon
  • De zorgbehoefte van de patiënt daadwerkelijk een voltijdse, halftijdse of 1/5 schorsing van de arbeidsovereenkomst behoeft, en dit naast de professionele ondersteuning waar de patiënt op kan rekenen

Opgelet! Deze laatste vermelding is niet vereist indien de werknemer het verlof voor medische bijstand wil opnemen om te zorgen voor zijn eigen minderjarig kind of een minderjarig kind dat gezinslid is.  In dat geval gaat de wetgever er immers vanuit dat het kind, bovenop de professionele zorg, ook de zorg en bijstand van zijn ouders nodig heeft.

Bijkomend attest in geval van bijstand aan een gehospitaliseerd kind

Indien de werknemer gebruik maakt van zijn recht om zijn arbeidsovereenkomst gedurende een week volledig te schorsen voor het verlenen van medische bijstand aan een gehospitaliseerd kind, moet hij eveneens een attest van het ziekenhuis toevoegen als bewijs van de hospitalisatie van het kind.De alleenstaande werknemer die gebruik wenst te maken van de uitbreiding van de maximumperiodes tot 24 en 48 maanden moet daarnaast nog het bewijs leveren van de samenstelling van zijn gezin via een attest van de gemeentelijke overheid waaruit blijkt dat hij uitsluitend en effectief samenwoont met één of meerdere van zijn kinderen.

Verlenging

Voor elke verlenging moet de werknemer opnieuw een aanvraag, een attest van de behandelende geneesheer en eventueel een attest van het ziekenhuis en/of een attest van de gemeentelijke overheid bij de werkgever indienen.

[1] Deze wordt geacht ontvangen te zijn 3 werkdagen na afgifte bij de post.

Alle artikelen over Verlof voor de verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid