Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Oudere werknemers (RSZ-korting)

Welke werknemers komen in aanmerking?

Om het recht te openen op de RSZ-korting voor hun werkgever, moeten de oudere werknemers aan een aantal voorwaarden voldoen.

Laatst bijgewerkt op 19 januari 2024

Wijziging vanaf 1 juli 2024

Zoals reeds eerder vermeld worden de doelgroepverminderingen voor oudere werknemers (zowel zittende als niet werkende werkzoekenden) vanaf 1 juli 2024 afgeschaft. Er zijn evenwel volgende overgangsmaatregelen voorzien. 

Voor de aanwerving van oudere niet werkende werkzoekende werknemers van 58 tot en met 64 jaar: indien je als werkgever voor deze datum al genoot van deze vermindering, blijft ze behouden voor de voorziene acht kwartalen (zie hieronder).Er zijn evenwel geen nieuwe aanvragen meer mogelijk vanaf 1 juli 2024.

Voor de zittende oudere werknemers (retentie):indien deze werknemer op 1/7/2024 reeds 62 jaar is, dan blijf je de vermindering genieten tot uiterlijk 30/06/2028. Er zijn evenwel geen nieuwe aanvragen meer mogelijk vanaf 1 juli 2024. De bestaande vermindering voor die zittende werknemers die tussen de 61 en 62 jaar zijn, wordt evenwel definitief afgeschaft zonder overgangsmaatregelen vanaf 1 juli 2024.

Er is ook goed nieuws : Vanaf 1 juli 2024 zal het toepassingsgebied van de bestaande maatregel inzake "Doelgroepvermindering voor personen zonder recente, duurzame werkervaring" worden uitgebreid.  Dit gebeurt door de schrapping van zowel de minimum- als de maximumleeftijd . Op die manier komen zowel jongere als oudere werknemers hiervoor in aanmerking voorzover ze beantwoorden aan alle andere toepassingsvoorwaarden.

Principe

Behoren tot de doelgroep oudere werknemers, de werknemers die:

  • Verbonden zijn aan een vestigingseenheid gelegen in het Vlaams Gewest
  • Aan alle basistakken van de sociale zekerheid onderworpen zijn (geneeskundige verzorging en uitkeringen, werkloosheid, pensioen, arbeidsongevallen en beroepsziekten, gezinsbijslag en jaarlijkse vakantie)
  • Behoren tot categorie 1 (restcategorie) zoals voorzien in de reglementering van de structurele lastenverlaging (zie verder)
  • Werkelijk arbeidsprestaties leveren, behalve in geval van een wettelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst [1] en bij de door de werkgever toegestane vrijstelling van prestaties tijdens de periode van opzegging
  • Op de laatste dag van het kwartaal:
    • Minstens 58 jaar oud zijn (korting voor de nieuwe aanwerving van oudere werknemers)
    • Minstens 61 jaar (korting voor de "zittende werknemers" van 600 euro) of 62 jaar oud zijn (korting voor de "zittende werknemers" van 1.500 euro)
  • En een kwartaalloon hebben van minder dan 13.945 euro
    • Opgelet : voor het 4de kwartaal van elk jaar bedraagt het loonplafond 18.545 euro, behalve voor uitzendkrachten (eerste toepassing: 4de kwartaal 2019)
    • Voor uitzendkrachten bedraagt het loonplafond voor het 1ste kwartaal 1 van elk jaar 18.545 euro (eerste toepassing: 1ste kwartaal 2020)

Bijkomende voorwaarde voor de korting voor “nieuwe aanwervingen”

Om het recht te openen op de vermindering “nieuwe aanwerving” (dus voor oudere werknemers die aangeworven worden en niet de "zittende werknemers") moet de oudere werknemer bovendien een niet-werkende werkzoekende zijn. Onder oudere niet-werkende werkzoekenden worden personen verstaan die:

  • Bij de VDAB ingeschreven zijn als een niet-werkende werkzoekende [2]
  • En gedurende de voorbije vier kwartalen voorafgaand aan het kwartaal van hun indienstneming niet zijn tewerkgesteld bij de werkgever [3] die de doelgroepvermindering aanvraagt

Opmerking: een werknemer die in de voorbije 4 kwartalen als uitzendkracht bij de werkgever gewerkt heeft, komt in aanmerking voor de doelgroepvermindering oudere werknemers “nieuwe aanwerving” op voorwaarde dat hij tussen zijn tewerkstelling als uitzendkracht bij de werkgever en zijn indienstneming minstens 1 dag als niet-werkende werkzoekende ingeschreven is bij de VDAB.

Optrekking van de leeftijdvoorwaarde voor de korting voor "zittende werknemers"

De leeftijd voor de RSZ-korting voor oudere “zittende” werknemers (die bedoeld is om oudere werknemers aan het werk te houden) wordt stelselmatig opgetrokken.

Voor de korting van 600 euro werd/wordt de leeftijd opgetrokken:

  • Naar 59 jaar vanaf 1 januari 2022
  • Naar 60 jaar vanaf 1 januari 2023
  • Naar 61 jaar vanaf 1 januari 2024
  • Naar 62 jaar vanaf 1 januari 2025 

Voor de korting van 1.500 euro werd/wordt de leeftijd opgetrokken:

  • Naar 61 jaar vanaf 1 januari 2022
  • Naar 62 jaar vanaf 1 januari 2023
  • Naar 63 jaar vanaf 1 januari 2025 

 

Statuut van de werknemer

Het statuut van de werknemer (arbeider, bediende, handelsvertegenwoordiger, ...), de aard en duur van de arbeidsovereenkomst (onbepaalde duur, bepaalde duur, vervangingsovereenkomst, ...) en het werkrooster (voltijds of deeltijds) zijn in principe niet belangrijk.

Indien de werknemer echter tijdens het kwartaal minder dan 27,5% van volledige kwartaalprestaties van een voltijder werkt, zal er geen vermindering toegekend worden. Deze minimumgrens geldt echter niet voor bepaalde werknemers.

Deze werknemers zullen met andere woorden toch de doelgroepvermindering kunnen genieten, ook al hebben ze in het betrokken kwartaal minder dan 27,5% van volledige kwartaalprestaties van een voltijder gepresteerd.

Uitsluitingen

Vier types werknemers geven geen recht op de doelgroepvermindering.

De werknemers uit een ander gewest

De werknemers verbonden aan een vestigingseenheid gelegen in het Brusselse of het Waalse Gewest komen niet voor deze doelgroepvermindering in aanmerking. Zij kunnen eventueel wel het recht openen op een gelijkaardige doelgroepvermindering uit een ander gewest.

De werknemers in bepaalde activiteitensectoren

De categorieën 2 en 3 zoals voorzien in de reglementering van de structurele lastenverlaging komen niet voor deze doelgroepvermindering in aanmerking.

De niet aan de sociale zekerheid onderworpen werknemers

In de privésector kunnen de volgende werknemers geen recht geven op de doelgroepvermindering geven vermits ze, indien bepaalde voorwaarden vervuld worden, niet aan de sociale zekerheid onderworpen zijn:

  • De werknemers die bepaalde prestaties verrichten in de socio-culturele sector op voorwaarde dat deze prestaties beperkt blijven tot 25 werkdagen per kalenderjaar bij één of meer werkgevers
  • De werknemers die enkel op de dag van een sportmanifestatie worden tewerkgesteld door de organisatoren voor zover deze prestaties beperkt blijven tot 25 dagen per kalenderjaar bij één of meer werkgevers
  • De arbeiders tewerkgesteld bij het aanleggen van hopplanten, het plukken van hop en tabak en het kuisen en sorteren van teenwilgen
  • De vrijwilligers van wie de vergoeding een bepaald bedrag niet overschrijdt

De werknemers die gedeeltelijk aan de sociale zekerheid onderworpen zijn

In de privésector kunnen de volgende personen geen recht geven op de doelgroepvermindering vermits ze, indien bepaalde voorwaarden vervuld worden, niet aan alle basistakken van de sociale zekerheid onderworpen zijn:

  • De geneesheren in opleiding tot geneesheer-specialist
  • De betaalde sportbeoefenaars
  • De gelegenheidsarbeiders in de land- en tuinbouwsector
  • De mannen en vrouwen die instaan voor kinderopvang
  • Sommige beursstudenten
  • De werknemers die arbeidsprestaties in het raam van een PWA-overeenkomst verrichten
  • Het academisch personeel van het vrij universitair onderwijs
  • Het personeel van het vrij niet universitair onderwijs dat een weddetoelage ontvangt
  • Het personeel tewerkgesteld door een dienst voor school- of beroepsopleiding of een PMS-centrum dat een weddetoelage ontvangt

In de overheidssector zijn de meeste ambtenaren en contractuele werknemers niet onderworpen aan alle socialezekerheidsstelsels. Zij komen dus evenmin in aanmerking voor de vermindering.

[1] Zoals vermeld in de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.

[2] Een bewijs van inschrijving als werkzoekende bij de VDAB volstaat. Het volstaat ook dat de betrokkene één dag werkzoekend is.

[3] Dit begrip verwijst naar de juridische entiteit.

 

Alle artikelen over Oudere werknemers (RSZ-korting)