Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Leerlingen (RSZ-korting)

Wat zijn de formaliteiten om de vermindering te bekomen?

Niet alle leerlingen moeten over een elektronisch dossier bij de VDAB beschikken. Vergeet uw Client advisor niet correct te informeren.

Laatst bijgewerkt op 16 maart 2023

Elektronisch dossier bij de VDAB

Niet voor de eerste categorie leerlingen

In tegenstelling tot de andere jongeren [1] hoeft de leerling die een alternerende opleiding volgt (eerste categorie) niet over een elektronisch dossier te beschikken bij de VDAB om het recht te openen op de specifieke doelgroepvermindering voor leerlingen.

Wel voor de tweede categorie leerlingen

De jongeren tewerkgesteld met een deeltijdse arbeidsovereenkomst (tweede categorie) moeten daarentegen wel over een elektronisch dossier - loopbaanportfolio - beschikken bij de VDAB.

Deze jongeren dienen uiterlijk op de laatste dag van het kwartaal waarin de tewerkstelling aanvangt over een elektronisch dossier - loopbaanportfolio - bij de VDAB te beschikken om het recht te openen op de vermindering.

Verzending van de gegevens aan de RSZ

Voor de jongeren met een deeltijdse arbeidsovereenkomst (tweede categorie) bezorgt de VDAB, via het Departement Werk en Sociale Economie, aan de RSZ via elektronische weg de gegevens van het elektronisch dossier van de jongere die aantonen dat het recht op een doelgroepvermindering geopend is.

Werkgevers kunnen deze gegevens raadplegen via de ECARO-toepassing van de RSZ zodra er een tewerkstellingsband bestaat tussen de werkgever en de jongere. Voordien zal de jongere zelf moeten aantonen aan de werkgever waarvoor hij in aanmerking kan komen. Dit is online mogelijk.

Vermelding in de DmfA

De toekenning van de doelgroepvermindering tijdens de alternerende opleiding gebeurt niet automatisch. De werkgever moet dus het statuut van leerling aangeven in de multifunctionele aangifte aan de RSZ (DmfA) via de juiste code.

Indien je aangesloten bent bij het Sociaal Secretatiaat Securex, zorgen wij hiervoor. Je dient wel je client advisor te informeren met betrekking tot het statuut van leerling.

[1] Voor meer informatie, raadpleeg onze fiche "Jonge werknemers".

Alle artikelen over Leerlingen (RSZ-korting)