Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Webinar - Nacht- en ploegenvrijstelling: maak je fiscaal dossier klaar voor de toekomst

De fiscale vrijstelling voor nacht- en ploegenarbeid is momenteel bijzonder actueel. Weet jij waarom? In ons gratis webinar hieronder geven we je meer informatie. Zo ben je weer helemaal mee en kan je met kennis van zaken een onderbouwd fiscaal dossier opstellen.

5 maart 2024

Nacht- en ploegenarbeid: de basisregels

Wanneer je van de fiscale vrijstelling voor nacht- of ploegenarbeid geniet, moet je kunnen bewijzen dat aan alle vereiste voorwaarden voldaan is. Dat is van belang bij een fiscale controle. Sinds 1 april 2022 moet je immers veel meer gegevens ter beschikking houden van de fiscus.  

Via onderstaand webinar licht Kim Leemans, juridisch expert loonfiscaliteit bij Securex, de algemene principes van de maatregel nog eens toe zodat je met kennis van zaken een goed en onderbouwd dossier kan opstellen.

Waarom is de fiscale vrijstelling in het nieuws?

Nacht- en ploegenpremie moet schriftelijk vanaf 1 april 2024

Vanaf 1 april geldt voor de vrijstelling voor nacht- en ploegenarbeid een extra voorwaarde. De toekenning van de nacht-/ploegenpremie moet zijn opgenomen in een cao, het arbeidsreglement of een arbeidsovereenkomst. Je brengt dit best nu al in orde, zo loop je vanaf 1 april geen fiscaal voordeel mis.

Lees er meer over in ons nieuwsartikel van 6 februari 2024

Arrest Grondwettelijk Hof van 8 februari 2024

Het Grondwettelijk Hof heeft zich op 8 februari uitgesproken over de belastingvrijstelling voor ploegenarbeid. In haar arrest oordeelde het Hof dat een strikte interpretatie van de voorwaarde 'werk met dezelfde inhoud en omvang' niet ongrondwettelijk is.

Lees er meer over in ons nieuwsartikel van 23 februari 2024

Wat doet Securex voor jou?

Heb je vragen over deze maatregel? Neem dan zeker contact op met jouw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.

Onze juridische experts hebben ook modelteksten opgesteld die je kunt gebruiken om de nacht- en ploegenvrijstelling schriftelijk toe te kennen. Je kan deze modellen in huis halen via Lex4You of aanvragen bij je Securex Legal Advisor.