Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in mei 2022?

In mei bloeien de meiklokjes en moeten alle vogels hun nestjes klaar hebben. Niet toevallig is het ook de maand waarin we alle moeders vieren. Maar wat beweegt er op sociaaljuridisch vlak?

29 april 2022

Feestdagen en bank holidays in mei

In mei 2022 moet u rekening houden met twee wettelijke feestdagen en een bank holiday:

  • Zondag 1 mei, Feest van de arbeid
  • Donderdag 26 mei, O.H hemelvaart
  • Vrijdag 27 mei, bank holiday

Op 26 en 27 mei 2022 is uw bank uds gesloten en zijn er geen elektronische betalingen van de lonen mogelijk. Gelieve hiermee rekening te houden bij het doorsturen van de prestaties.

Omdat de Dag van de Arbeid dit jaar op een zondag valt, mag u bovendien niet vergeten om deze feestdag te vervangen. Als er geen vervangingsfeestdag werd vastgelegd (dit moest gebeuren vóór 15 december 2021) of uw werknemers de feestdag niet vrij mogen opnemen, dan wordt de eerstvolgende werkdag in de onderneming de vervangingsfeestdag. In de meeste bedrijven zal dat maandag 2 mei zijn.

Spilindex opnieuw overschreden

De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in april 116,52 punten. Hierdoor wordt de spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die is vastgelegd op 116,04 punten, opnieuw overschreden.
Dit betekent dat de lonen en uitkeringen met 2% verhogen in mei of juni.
U leest er binnenkort meer over op Lex4You.

Flitscontroles in de bouw

In mei 2022 broeden de inspectiediensten op flitscontroles in de bouwsector (paritair comité nr. 124).

Lees meer: Flitscontroles in de bouwsector in mei 2022

De berekening van het vakantiegeld staat voor de deur

De zomervakantie komt steeds dichterbij en dus ook de berekening van het vakantiegeld. Ons sociaal secretariaat volgt de vakantiegeldberekening voor uw bedienden op. De berekening zal uitgevoerd worden in dezelfde maand als vorig jaar. Bent u een nieuwe klant bij het sociaal secretariaat of is er al een specifieke datum bepaald? Dan respecteren wij het afgesproken tijdstip.

Lees meer over de berekeningsregels: De vakantie staat voor de deur: tijd voor het vakantiegeld

Internationale dag van de culturele diversiteit (21 mei)

Op 21 mei vraagt de Unesco aandacht voor de waarde van culturele diversiteit én voor manieren om harmonieus samen te kunnen leven. Ook op de werkvloer kan diversiteit verrijkend zijn en kan bovendien ook een antwoord bieden voor de krapte op de arbeidsmarkt.

Lees meer: Inclusie en diversiteit als antwoord voor de krapte op de arbeidsmarkt

Bouwsector
Flitscontroles
Jaarlijkse vakantie
Feestdagen