Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Vrijstelling van werkgeversbijdragen op hoge lonen

De regering voert een bovengrens in op de werkgeversbijdragen voor hoge kwartaallonen die een grensbedrag overschrijden. Deze maatregel versterkt het concurrentievermogen van bedrijven en zorgt tegelijk voor een billijke verdeling van de sociale lasten.

Lex4You-Employers-Themes-Remuneration

In dit artikel gaan we dieper in op een wetsontwerp dat de federale regering op 27 mei 2025 heeft ingediend. De voorgestelde tekst moet nog enkele stappen doorlopen, waaronder goedkeuring door het parlement en publicatie in het Belgisch Staatsblad. Zolang het wetgevingsproces niet is afgerond, kunnen de voorgestelde maatregelen nog worden gewijzigd. Ze hebben dus nog geen kracht van wet. We houden je via Lex4You op de hoogte van de verdere evolutie.

Hoe werkt de bovengrens voor de werkgeversbijdragen?

De bovengrens op de werkgeversbijdragen is bedoeld om de financiële lasten van je onderneming te verlichten en tegelijk een adequate sociale bescherming voor de werknemers te behouden. De regeling zal er als volgt uitzien:

  • Grensbedrag/bovengrens: het grensbedrag waarboven geen werkgeversbijdragen meer verschuldigd zijn, wordt bij koninklijk besluit vastgesteld.
  • Toepassing van de bovengrens: de werkgeversbijdragen zullen enkel verschuldigd zijn op het deel van het kwartaalloon dat onder dit grensbedrag ligt. Voor lonen die deze drempel overschrijden, zijn geen bijdragen meer verschuldigd.
  • Meerdere tewerkstellingen: bij meerdere tewerkstellingen bij dezelfde werkgever zal de verdeling van het grensbedrag worden verduidelijkt om een billijke toepassing van de bovengrens te garanderen.

Welke gevolgen heeft dit voor de specifieke bijdrageverminderingen?

Bij de berekening van bepaalde specifieke bijdrageverminderingen zullen de werkgeversbijdragen op lonen die het grensbedrag overschrijden, niet in aanmerking worden genomen.  Deze verminderingen zijn onder meer:

  • De structurele vermindering: een algemene vermindering van de sociale bijdragen om de werkgelegenheid te stimuleren
  • De vermindering voor wetenschappelijk onderzoek: bedoeld om ondernemingen te ondersteunen die investeren in onderzoek en ontwikkeling
  • De vermindering voor zeevarenden in de koopvaardij: bedoeld om deze specifieke sector te ondersteunen

De berekeningsmethode voor deze specifieke bijdrageverminderingen zal in het koninklijk besluit worden verduidelijkt.

Meer weten: ‘Sociale loonlasten: de RSZ-bijdragen’.

Worden andere verminderingen overwogen?

Er zal een verlaging van de loonkosten voor lage en middelhoge lonen worden ingevoerd, samen met een uitbreiding van de structurele vermindering van de werkgeversbijdragen. Deze verlaging zal de hele legislatuur door worden aangepast volgens de beschikbare begrotingsmiddelen. Het bedrag van de structurele verlaging zal verschillend zijn naargelang van de categorie waartoe de werknemer behoort, met drie hoofdcategorieën. Een andere hervorming gaat over de doelgroepvermindering van de werkgeversbijdragen voor eerste aanwervingen, met bepaalde beperkingen en uitbreidingen:

  • Eerste werknemer:  onbeperkte vermindering in de tijd, met een maximum van 2.000 euro per kwartaal (nu is dat 3.100 euro)
  • Van de tweede tot de vijfde werknemer:  maximaal 1.000 euro per kwartaal gedurende drie jaar. Het bedrag is voortaan hoger, maar alleen voor de tweede en derde werknemer

Je vindt gedetailleerde uitleg over de doelgroepverminderingen in de andere fiches van dit thema ‘’Loonbeleid optimaliseren’.

Inwerkingtreding

Het ontwerp van programmawet van 27 mei 2025 bepaalt dat deze maatregelen op 1 juli 2025 in werking treden. Dit ontwerp ligt momenteel bij de Kamer. Er moet echter nog een koninklijk besluit komen om deze maatregelen te verduidelijken en te concretiseren.

We houden je op de hoogte op Lex4you zodra de definitieve teksten in het Belgisch Staatsblad zijn verschenen.

Wat doet Securex voor jou?

Heb je nog vragen over deze maatregelen en de toepassing ervan? Contacteer dan je Securex Legal Advisor via het volgende e-mailadres: myHR@securex.be.

Je vindt ook uitgebreide informatie over de berekening van de structurele vermindering in ons dossier Structurele vermindering van de werkgeversbijdragen.

Bronnen