Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Op weg naar 80% werkzaamheid

De plannen uit de 3 regeerakkoorden

De werkzaamheidsgraad in België moet tegen 2029 stijgen van 72,1% naar 80%. Om dat ambitieuze doel te bereiken, hebben zowel de federale regering als de deelstaten tal van maatregelen opgenomen in hun regeerakkoorden. In dit artikel onderzoeken we de raakvlakken tussen de plannen van de federale, Vlaamse en Waalse bestuursniveaus.

Vlaanderen

De Vlaamse regering streeft ernaar om zo snel mogelijk een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken en zelfs te overschrijden. Dat moet gebeuren middels vier belangrijke pijlers.

Activeren en werkgeverschap bevorderen

De Vlaamse regering wil werkzoekenden, langdurig zieken en niet-beroepsactieven actief aan het werk helpen. Men wil hierbij nog meer inzetten op overeenkomsten tussen de Vlaamse regering en sectorale sociale partners, de zogeheten sectorconvenants. Daarbij engageren de sociale partners zich om in hun sector gerichte acties uit te voeren op het vlak van tewerkstelling en onderwijs.

Verder wordt de jobbonus afgeschaft, op voorwaarde dat de lasten op arbeid worden verminderd door een federale hervorming.

Talenten ontwikkelen

Door de talenten van mensen verder te ontwikkelen, willen de Vlaamse regeringspartijen de productiviteit verhogen en de loopbanen versterken. Daarom werden onderstaande maatregelen voorzien.

Vooreerst heeft de Vlaamse regering aan de federale regering gevraagd om de ‘Federal Learning Account’-tool te schrappen. Het argument luidt dat vorming en opleiding immers exclusieve bevoegdheden van de gemeenschappen zijn.

Ten tweede wordt het Vlaams opleidingsverlof hervormd (VOV). Het recht op opleiding voor werknemers via individueel en gemeenschappelijk initiatiefrecht krijgt een verankering. Ook wordt er meer nadruk gelegd op knelpuntberoepen om beter aan te sluiten op de arbeidsmarktbehoeften.

Lees meer: "Wijzigingen in het Vlaams opleidingsverlof in 2025"

Verder wordt ook het duaal leren geoptimaliseerd en uitgebreid. Daarnaast wordt aan de federale regering gevraagd om de startbaanverplichting af te schaffen. Bovendien worden de Individuele Beroepsopleiding (IBO) en het werkplekleren hervormd om beter aan te sluiten op de krappe arbeidsmarkt, waardoor werkzoekenden meer kansen krijgen om relevante werkervaring op te doen.

Werkbaar werk en inclusiviteit

Vlaanderen zet in op werk dat voor iedereen haalbaar is, met inclusieve werkvloeren en een goede balans tussen werk en privéleven. Men wil hierbij nog meer inzetten op de dienstencheques (met ook aandacht voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden) en de kinderopvang versterken om werk en privé beter te combineren. Er zullen ook duizend extra plaatsen worden gecreëerd in de sociale economie.

Interregionale mobiliteit en arbeidsmigratie

Als laatste pijler wil Vlaanderen de mobiliteit tussen regio’s stimuleren en arbeidsmigranten aantrekken om onze doelen te bereiken. Zo zal de doorlooptijd bij de aanvraag van de single permit wordt aangepakt, seizoensarbeid wordt aantrekkelijker gemaakt voor Unieburgers, en de behandelingstermijn voor arbeidskaarten B wordt ingekort waar mogelijk, mits de arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd.

Wallonië

Het Waalse regeerakkoord richt zich vooral op economie en werkgelegenheid en ondernemerschap, waarbij dit hand in hand moet gaan met digitalisering, duurzaamheid en het klimaat. Verder willen zij de Waalse publieke sector grondig hervormen en Wallonië internationaal positioneren. Tot slot streven zij naar een evenwichtig budget zonder nieuwe belastingen, door te besparen op publieke uitgaven en administraties samen te voegen.

Werkgelegenheid

De Waalse regering wil meer steun bieden voor Waals ondernemerschap, een beter statuut voor student-ondernemers, en meer nadruk leggen op beroepsstages. Daarnaast willen ze de werkloosheid aanpakken door een beperking van werkloosheidsuitkeringen tot 2 jaar en door extra kinderopvangplaatsen te creëren. Verdere hervorming van de tewerkstellingsmaatregelen en de hervorming APE (aide à la promotion de l’emploi) staan ook op de agenda.

Re-integratie van zieke werknemers

Bij de re-integratie van zieke werknemers moet er meer aandacht komen voor wat de werknemer wel nog kan. Er moet ook meer samenwerking komen tussen de federale regering en alle andere stakeholders om definitief arbeidsongeschikten naar het juiste beroep toe te leiden.

Ondernemerschap

De Waalse regering vraagt aan de federale regering om enerzijds de fiscale vrijstelling voor wetenschappelijk onderzoek te behouden en anderzijds om bredere openingsuren voor lokale handelaars en zondagarbeid toe te laten.

Hervorming van de Forem en arbeidsmigratie

De Forem moet hervormd worden, zowel wat betreft de structuur als wat betreft het beleid. Zo moet de Forem de lijst met kritieke functies en knelpuntberoepen aanpassen om beter aan te sluiten bij de realiteit van de arbeidsmarkt. Daarnaast moeten ze de werklozen sneller activeren en naar de arbeidsmarkt leiden, om zo tot een werkgelegenheidsgraad van 80% te komen.

Interregionale mobiliteit

Wat betreft interregionale mobiliteit, zal de Waalse overheid het samenwerkingsakkoord met Vlaanderen zo snel mogelijk goedkeuren om de mobiliteit van werkzoekenden tussen regio's te bevorderen. Daarnaast zal de Waalse overheid aan de Forem opdragen om een samenwerkingsakkoord te sluiten met diens Vlaamse tegenhanger, de VDAB.

Een vergelijkbare aanpak zal ook worden gevolgd met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Actiris, evenals met de buurlanden, waarbij men naar een sneller procedure voor arbeidsvergunningen wil.

Loonlasten

De Waalse overheid kiest ervoor om werkgelegenheidssteun te bieden door middel van verlaging van de socialezekerheidsbijdragen en rechtstreekse betalingen aan werkgevers. Dit beleid is gericht op het toegankelijker en effectiever maken van aanwervingssteun, met als doel de groei van bedrijven en de kwaliteit van werkgelegenheid te bevorderen.

Federaal

De werkzaamheidsgraad optrekken naar 80%, werken meer laten lonen en de re-integratie van langdurige zieken zijn de belangrijkste werven van de federale regering.

Lees meer: "Wat brengt het regeerakkoord 2025-2029?"

De federale regering zal heel wat maatregelen uitwerken om mensen aan he werk te krijgen, de loonlasten te verlagen en om ervoor te zorgen dat het verschil tussen werken en niet-werken groter wordt. Het is prioritair om het verschil tussen werken en niet-werken aanzienlijk te vergroten, met als doel een kloof van meer dan 500 euro per maand te bereiken tegen het einde van de bestuursperiode. De lasten op arbeid worden gericht en geobjectiveerd verder verlaagd.

De regering kiest ook voor meer samenwerking met de gewesten om hun uiteenlopende noden beter op elkaar af te stemmen inzake interregionale mobiliteit.

Daarnaast wordt er ook gestreefd naar administratieve vereenvoudiging en het afschaffen van subsidies en verplichtingen die weinig tot niets opleveren. Zo lezen we in het regeerakkoord alvast een antwoord op de hogergenoemde Vlaamse verzuchtingen:

“We schrappen de Federal Learning Account en onderzoeken vervolgens een minder administratief belastend systeem.”

“We schrappen de startbaanverplichting. Deze verplichting zorgt voor veel administratieve overlast en schiet door de vele vrijstellingen die bestaan zijn doel voorbij.”

En Brussel?

Op het Brusselse regeerakkoord is het nog even wachten. Van zodra er een Brusselse regering en een Brussels regeerakkoord is, lees je het op Lex4You.

Wat doet Securex voor jou?

Wij volgen de uitwerking van al deze maatregelen voor jou op. Houd zeker onze nieuwsberichten op Lex4You en jouw FlasHR-nieuwsbrief in het oog. Voor bijkomende info kan je tot slot altijd terecht bij jouw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.

Bron