Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wijzigingen in het Vlaams opleidingsverlof in 2025

Werknemers in de privésector kunnen onder voorwaarden Vlaams opleidingsverlof opnemen in het kader van hun voortdurende vorming. Zij behouden daarbij hun normale (begrensde) loon en jij kan een gedeelte van deze loonkost terugvorderen. Dit jaar worden een aantal tijdelijke maatregelen permanent en wijzigen ook een aantal formaliteiten.

Structurele verhoging tot 250 uur per jaar

De verhoging van de maximale jaargrens van 125 uur tot 250 uren Vlaams opleidingsverlof of VOV voor voltijdse werknemers wordt permanent vanaf volgend schooljaar. Momenteel geldt deze verhoogde grens ook al via een tijdelijke bepaling.  

Je werknemer kan dan 125 uur op eigen initiatief volgen en daarenboven kunnen 125 uur worden gevolgd op voorstel van jou als werkgever. De vorming(en) op jouw initiatief verschillen van diegene die je werknemer op eigen initiatief volgt.

Wanneer je als werkgever de terugbetaling van deze opleidingsuren aanvraagt, geef je aan of het een opleiding betreft op initiatief van de werkgever of de werknemer. De terugbetaling bedraagt 21,30 € per goedgekeurd uur.

Uitbreiding van de arbeidsmarktgerichte opleidingen

Vanaf 1 september 2025 geven alle beroepskwalificerende trajecten erkend door de Vlaamse Gemeenschap recht op Vlaams opleidingsverlof. Wel wordt er een bijkomende voorwaarde toegevoegd voor deze twee soorten arbeidsmarktgerichte opleidingen:

  • Diegenen die goedgekeurd zijn door de Vlaamse opleidingscommissie
  • Diegenen die door het bevoegde paritaire comité wat de opleidingen per bedrijfstak betreft

Indien je deze opleidingen als werkgever zelf geeft aan je eigen werknemers, gaat het om een bedrijfsinterne opleiding. De aangeleerde vaardigheden komen dan vooral je eigen onderneming ten gunste. Voor deze opleidingen zal er vanaf volgend schooljaar een gunstig preadvies nodig zijn. Daarbij wordt nagegaan of de opleiding voldoende arbeidsmarkt gericht is.  

Dit preadvies heeft onder andere betrekking op de minimale duurtijd van de opleiding, de vorm van de opleiding, de kwaliteitsvereisten van de opleidingsverstrekker.

De Vlaamse Regering zal nog de procedure en de voorwaarden van het preadvies bepalen.

Dit preadvies moet niet ingewonnen worden als je bedrijfsinterne opleiding al werd aangevat, maar nog niet afgerond zijn op 1 september 2025.

Wijzigingen in de procedure en de formaliteiten

Een aantal administratieve formaliteiten voor werkgevers en opleidingsverstrekkers werden verduidelijkt. De bedoeling is dat de administratie over accurate gegevens beschikt om het Vlaams opleidingsverlof correct uit te betalen. De DmfA (RSZ-aangifte) zal hier als basis dienen.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • De verplichting voor de opleidingsverstrekkers om hun opleidingen uiterlijk drie maanden voor aanvang te registreren in de opleidingsdatabank wordt afgeschaft. Voortaan moet dit uiterlijk gebeuren bij de start van de opleiding.
  • Bij een negatieve evaluatie of een afgewezen aanvraag van een opleiding moet de opleidingsverstrekker de ingeschreven werknemers verwittigen indien de opleiding nog niet startte. Is je werknemer in dit geval? Dan moet die jou informeren
  • Alle bevoegde diensten kunnen de aanwezigheidslijsten zelf opvragen bij de opleidingsverstrekkers.
  • De procedure hoe je als werkgever de terugbetaling kan opvragen via het digitaal platform wordt verduidelijkt.

Wanneer treden deze maatregelen in werking?

De maatregelen over de mogelijkheid om tot 250 uur opleidingsverlof op te nemen en de uitbreiding van de arbeidsmarktgerichte opleidingen treden vanaf 1 september 2025 in werking. De wijzigingen over de administratieve formaliteiten treden reeds op 1 april 2025 in werking.

Wat doet Securex voor jou?  

Een volledig overzicht van het Vlaams opleidingsverlof kan je vinden in ons dossier op Lex4you.
Indien je hierover nog vragen hebt, contacteer dan je Securex Legal Advisor via myHr@securex.be

Bronnen