Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Negen dagen staking bij de NMBS vanaf 21 februari

De ASTB en de OVS, twee onafhankelijke vakbonden, hebben een stakingsaanzegging ingediend voor negen dagen, van vrijdag 21 februari om 22.00 uur tot zondag 2 maart om 22.00 uur. Als gevolg hiervan zal het treinverkeer in ons hele land sterk verstoord zijn. Deze actie kan leiden tot afwezigheden of vertragingen binnen je onderneming.

Heeft jouw werknemer het recht om te laat te komen of afwezig te zijn vanwege de staking?

Nee. Als de staking al enkele dagen van tevoren is aangekondigd en begint voordat de werknemer zijn huis verlaat om naar het werk te gaan, is de werknemer verplicht alles in het werk te stellen om op de werkplek te verschijnen en zijn werkzaamheden op de vastgestelde tijd te beginnen (bijvoorbeeld eerder vertrekken om rekening te houden met drukker verkeer, carpoolen organiseren, enz...).

Minimumdienstverlening van de NMBS

De NMBS heeft de wettelijke verplichting om een minimumdienstverlening te garanderen. De wet bepaalt dat reizigers 24 uur van tevoren op de hoogte moeten zijn van het aanbod van de dag, wat je werknemer helpt zijn dag te plannen. De NMBS kan dus een schema opstellen voor de stakingsdagen met het beschikbare personeel.

In het kader van de huidige staking heeft de NMBS al aangekondigd dat het treinaanbod van dag tot dag zal variëren en 24 uur van tevoren zichtbaar zal zijn op haar website of op de NMBS-app.

Moet je de niet-gewerkte uren als gevolg van de staking betalen?

Het principe is dat jouw werknemer recht heeft op zijn volledige dagloon wanneer hij normaal naar zijn werk gaat, maar te laat komt of niet op de werkplek aankomt, mits deze vertraging of afwezigheid te wijten is aan een oorzaak die zich op weg naar het werk heeft voorgedaan en buiten zijn wil ligt.

In geval van een staking worden de acties van tevoren aangekondigd. Je werknemer weet van tevoren dat het openbaar vervoer verstoord zal zijn. Hij had dus de nodige maatregelen moeten nemen om zijn werkplek te bereiken. Daarom hoef je geen loon toe te kennen voor de niet-gewerkte uren van jouw werknemers die te laat komen of niet op de werkplek aankomen, aangezien deze vertraging of afwezigheid niet onverwacht is.

Ons advies : als je met deze situatie wordt geconfronteerd, kan je evenwel je gezond verstand gebruiken. Als werkgever kan je begripvol zijn en de niet-gewerkte uren betalen wanneer jouw werknemer alles in het werk heeft gesteld om op tijd op de werkplek aan te komen.

Welke alternatieven zijn mogelijk?

Als je deze situaties wilt vermijden, kan je een alternatief afspreken met jouw werknemer.

Verlof of inhaalrust

Wanneer je werknemer geen oplossing vindt of liever niet reist, kan hij verlof opnemen (wettelijk verlof, recuperatie, enz.). Uiteraard moet jij als werkgever instemmen met dit verlofverzoek.

Telewerken

Als telewerken mogelijk is binnen jouw bedrijf, kan je jouw werknemer toestaan om tijdens de periode van hinder te telewerken. Deze toestemming is mogelijk, zowel voor structureel telewerk als voor occasioneel telewerk. Als je nog geen telewerk hebt ingevoerd in jouw bedrijf en dit wil doen, vind je alle benodigde documenten in onze verschillende pakketten.

Wat doet Securex voor jou?

Wil je meer weten over je rechten en plichten in geval van een staking? Registreer je op Lex4You en raadpleeg ons dossier over stakingen.