Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De koopkrachtpremie is er (maar wacht nog even)

Als werkgever kan je in 2023 een netto koopkrachtpremie toekennen aan je werknemers, in de vorm van een eenmalige consumptiecheque. De wetgeving hierrond is nu klaar. Maar je wacht best nog even af of jouw sector een koopkrachtpremie oplegt, vooraleer je een premie toekent in je onderneming. Zo vermijd je de onbedoelde kost van twee premies.

2 mei 2023

Eind 2022 moest de regering beslissen over de loonmarge voor 2023-2024, nadat de sociale partners geen akkoord vonden. Er werd beslist dat er in 2023-2024 nul procent marge is voor loonopslag.

In sectoren of ondernemingen die hoge winsten behaalden, kan er in 2023 wel een koopkrachtpremie toegekend worden aan de werknemers. Dit in de vorm van een eenmalige consumptiecheque van 500 of 750 euro, met volledige vrijstelling van werknemersbijdragen en belastingen.

Ondertussen is het wetgevend kader definitief rond en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hieronder lees je wat je moet weten over de koopkrachtpremie.

Bedrag en voorwaarden van de koopkrachtpremie

De koopkrachtpremie mag maximaal 500 euro bedragen in bedrijven die hoge winsten hebben. In bedrijven die uitzonderlijk hoge winsten hebben gemaakt, mag de premie maximaal 750 euro bedragen. Premies met een hoger bedrag geven geen recht op de voordelige sociale en fiscale behandeling (zie verder).

Als de sociale partners in je sector een koopkrachtpremie opleggen, zullen ze in een cao moeten vastleggen wat er precies in aanmerking komt als “(uitzonderlijk) hoge winsten”. De referentieperiode voor die uitzonderlijk hoge winsten is en elk geval het jaar 2022.

Ken je een koopkrachtpremie toe op niveau van je onderneming? Dan zal je als werkgever zelf moeten verantwoorden dat jouw onderneming (uitzonderlijk) goede resultaten heeft behaald tijdens het crisisjaar 2022.

Netto is gelijk aan bruto

De koopkrachtpremie is vrijgesteld van werknemersbijdragen en bedrijfsvoorheffing. Het brutobedrag is daardoor gelijk aan het nettobedrag dat de werknemers ontvangen. Als werkgever ben je enkel een patronale bijdrage van 16,5% verschuldigd. De premie is volledig fiscaal aftrekbaar.

Best afwachten wat je sector beslist

Momenteel kan je nog geen koopkrachtpremie toekennen aan je werknemers. Daarvoor is het wachten tot 1 juni 2023. Eerst zijn de sociale partners in elke sector eerst aan zet. De meeste sociale partners starten vanaf april met de onderhandelingen over een sectorakkoord voor 2023-2024. In dit akkoord kunnen ze beslissen om een koopkrachtpremie toe te kennen.

Hoe snel er een akkoord wordt gesloten, verschilt van sector tot sector.  Via Lex4You en onze Flashr-nieuwsbrief blijf je op de hoogte over het resultaat van de onderhandelingen in je sector.

We raden je aan om voorlopig geen premie toe te kennen in jouw onderneming zolang je de uitkomst van de onderhandelingen in jouw sector niet kent. Want stel dat je zelf al beslist om een premie toe te kennen, dan loop je de kans dat je nadien nog een sectoraal opgelegde koopkrachtpremie moet betalen. De premie die je dan eerst hebt toekend op ondernemingsvlak kan dan gezien worden als gewoon loon, waarop je wel bedrijfsvoorheffing en gewone sociale bijdragen verschuldigd bent.

Wanneer kan deze premie worden toegekend?

Ook de deadline is geen reden tot haast. Je kan een koopkrachtpremie toekennen vanaf 1 juni tot en met 31 december 2023.

Je medewerkers kunnen hun consumptiecheque vervolgens besteden tot en met 31 december 2024.

Wat zijn de formaliteiten voor de koopkrachtpremie?

De koopkrachtpremie moet toegekend worden via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Ofwel op sectorvlak, ofwel op niveau van jouw onderneming.

Enkel in volgende gevallen mag je een koopkrachtpremie toekennen via een individuele overeenkomst:

  1. Er kan geen cao worden gesloten omdat er geen vakbondsafgevaardigde is
  2. Of het gaat om een personeelscategorie waarvoor gewoonlijk geen cao wordt gesloten.

Waar kan de premie besteed worden?

De koopkrachtpremie mag op dezelfde manier besteed worden als maaltijdcheques of ecocheques. Concreet kunnen werknemers de premie dus gebruiken voor:

  • De betaling van een maaltijd of de aankoop van verbruiksklare voeding (idem als maaltijdcheques)
  • De aankoop van producten en diensten met een ecologisch karakter zoals opgenomen in de lijst van CAO 98 (idem als ecocheques)

Niet cash maar via consumptiecheque

Net zoals bij de coronapremie moet ook de koopkrachtpremie de vorm aannemen van een consumptiecheque. Gewoon geldbedrag uitbetalen gaat dus niet. Als werkgever zal je papieren of elektronische consumptiecheques moeten bestellen via een van de uitgiftemaatschappijen: Edenred, Monizze of Sodexo.

Hoe Securex jou helpt

Wij volgen de sectoronderhandelingen nauwgezet. Van zodra er in jouw sector een sectorakkoord wordt gesloten, lees je het op Lex4You.

Wat als jouw sector geen koopkrachtpremie invoert, maar je er toch een wil toekennen in jouw onderneming? Dan zet je best enkele zaken juridisch waterdicht op papier. We zullen een model aanbieden van een cao en van een individuele overeenkomst.

Als Securex reeds andere cheques voor jou bestelt, zullen we ook de deze nieuwe cheque voor jou bestellen.

Ken je nog geen cheques toe, of sta je zelf in voor de bestelling? Ook dan kunnen we de koopkrachtpremie-cheque voor jou bestellen als je dat wenst. Je laat ons dit best zo vroeg mogelijk weten.

Heb je nog een vraag? Neem zeker contact op met jouw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.

Bron

  • Koninklijk besluit van 23 april 2023 betreffende de koopkrachtpremie
Premies
Tewerkstellingsakkoorden