Tax-on-web is nog niet beschikbaar voor de aangiften in de personenbelasting aanslagjaar 2025. Zodra dit wel het geval is, ontvang je hierover in principe een bericht in je e-box.
Sinds vorig jaar kan je je ‘token’ niet meer gebruiken om in te loggen op Tax-on-web. Je kunt wel inloggen met ‘Itsme’ of je elektronische identiteitskaart.
Fiets: fiscale gunstregeling enkel voor wie opteert voor forfaitaire beroepskosten
In 2024 (inkomstenjaar) was de fietsvergoeding voor werknemers en bedrijfsleiders fiscaal en sociaal vrijgesteld als ze niet hoger was dan 0,35 euro per kilometer die daadwerkelijk met de fiets werd afgelegd in woon-werkverkeer.
Sinds 1 januari 2025 is dit bedrag gestegen naar 0,36 euro per kilometer.
Sinds 2024 (inkomstenjaar) is de fietsvergoeding bovendien alleen nog vrijgesteld als de werknemer in zijn belastingaangifte opteert voor de forfaitaire aftrek voor beroepskosten. Hierdoor kan je de vrijstelling van de fietsvergoeding voortaan niet langer combineren met de aftrek van werkelijke kosten.
Voor werknemers of bedrijfsleiders die beslissen om hun werkelijke kosten te verantwoorden, is de fietsvergoeding voortaan belastbaar als beroepsinkomsten.
Meer info: 'Fietsvergoedingen en -voordelen in 2025: alles wat je moet weten'
Nieuwe belastingkredieten: fiscale voordelen van duurzaam vervoer
Om werkgevers aan te moedigen een hogere terugbetaling van verplaatsingskosten toe te kennen aan hun werknemers werden tijdelijke compensaties in de vorm van belastingkredieten ingevoerd. Als je de vergoedingen van je werknemers in 2024 hebt verhoogd, heb je dus onder bepaalde voorwaarden recht op een belastingvoordeel.
Met het belastingkrediet betaal je als werkgever minder belasting, waardoor je je werknemers hogere vergoedingen kan toekennen voor verplaatsingen met de fiets of het openbaar vervoer. De bijkomende kosten die deze verhoging meebrengt, worden op die manier gecompenseerd.
In 2024 werden meerdere belastingkredieten ingevoerd. De regering voert de volgende belastingkredieten in om het gebruik van deze milieuvriendelijkere vervoerswijzen voor verplaatsingen tussen woon- en werkplaats te promoten:
- Belastingkrediet voor treinabonnementen
- Belastingkrediet voor verplichte fietsvergoeding (cao 164)
- Belastingkrediet voor vrijwillige verhoging van de fietsvergoeding
Het belastingkrediet moet worden aangevraagd in de belastingaangifte.
Meer info: 'Duurzaam pendelen: dit zijn de fiscale voordelen voor werkgevers’
Kan ik de belastingkredieten voor de fiets combineren?
Het belastingkrediet voor de vrijwillige verhoging van de fietsvergoeding kan niet worden gecumuleerd met het belastingkrediet voor de veralgemeende fietsvergoeding die is ingevoerd bij cao nr. 164. Als je al recht hebt op het belastingkrediet voor de veralgemeende fietsvergoeding kan je alleen aanspraak maken op het belastingkrediet voor de facultatieve verhoging voor het surplus van de vrijwillige verhoging van de fietsvergoeding.
Maximumbedrag van nettobestaansmiddelen van kinderen ten laste verhoogd
Het maximumbedrag van de inkomsten dat een kind mag verdienen terwijl het fiscaal ten laste blijft van de ouders is verhoogd voor 2023 en 2024.
Bovendien is deze bovengrens nu dezelfde voor alle kinderen, ongeacht de burgerlijke staat van de ouder van wie ze ten laste (alleenstaand, gehuwd of wettelijk samenwonend).
De bovengrens van de nettobestaansmiddelen werd zo verhoogd naar 7.010 euro voor 2023 (aanslagjaar 2024) en 7.290 euro voor 2024 (aanslagjaar 2025).
Deze maatregel is het gevolg van de verhoging van de jaarlijkse bovengrens voor uren studentenarbeid van 475 naar 600 uren voor 2023 en 2024.
Meer info: 'Wat zijn de voorwaarden om fiscaal ten laste te zijn?’
En in 2025?
Het regeerakkoord 2025-2029 plant een definitieve verhoging van de jaarlijkse bovengrens voor studentenarbeid naar 650 uur. Daarnaast zou de belastingvrijstelling op inkomsten uit studentenarbeid worden verdubbeld en het maximumbedrag van de nettobestaansmiddelen voor iedereen worden verhoogd naar 12.000 euro. De maatregelen in het regeerakkoord zijn nog niet officieel en moeten eerst in wetteksten worden omgezet.
280 overuren met overloon voor wegenwerken en spoorwegwerken
Op 1 juni 2024 werd het totaal aantal fiscaalvriendelijke overuren opgetrokken tot 280 uur voor werknemers en werkgevers die wegenwerken of spoorwegwerken uitvoeren. De werkgevers zijn echter verplicht om een elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem te gebruiken.
Onder bepaalde voorwaarden geeft een bepaald aantal overuren met overloon zowel de werkgever als de werknemer recht op een voordelige belastingregeling.
- Voor jou als werkgever bestaat deze gunstige regeling uit een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing op het loon voor die overuren die door bepaalde categorieën werknemers zijn gepresteerd.
- Je werknemer kan rekenen op een vermindering van de bedrijfsvoorheffing op dit loon.
Het maximumaantal voordelige overuren is vastgesteld op 130 per jaar en per werknemer (algemeen contingent).
Deze voordelige fiscale regeling is strikt van toepassing op 130 overuren per jaar. Sinds enkele jaren is deze bovengrens opgetrokken tot 180 uur per jaar, maar altijd voor een beperkte periode van twee jaar. Momenteel is gepland dat deze verlenging op 30 juni 2025 afloopt.
In de bouwsector was de bovengrens al verhoogd naar 180 uren, op voorwaarde dat de werf daadwerkelijk een aanwezigheidsregistratiesysteem gebruikt. Aan deze voorwaarde hoeft echter niet te worden voldaan in periodes waarin het algemene contingent tijdelijk wordt verhoogd naar 180 uren. Ten slotte is de bovengrens in de horeca 360 overuren.
Het federale regeerakkoord 2025-2029 bepaalt dat de uitbreiding naar 180 overuren per jaar permanent zal zijn, d.w.z. wettelijk verankerd voor onbepaalde tijd. Deze maatregel is nog niet officieel. Wij houden je op de hoogte zodra hij in het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd.
Meer info: 'Overuren: nieuwe regering zet in op uitbreiding en permanente regimes’
Wat zijn de aangiftetermijnen in 2025?
Sinds 2023 zijn de indieningstermijnen van de aangifte in de personenbelasting grondig herzien.
Het verschil tussen aangiftetermijnen voor burgers en mandatarissen is verdwenen en vervangen door een nieuw onderscheid tussen eenvoudige en complexe aangiften.
Indieningstermijnen voor eenvoudige aangiften
De nieuwe indieningstermijnen voor eenvoudige aangiften zijn als volgt:
- Papieren aangifte: 30 juni 2025
- Online aangifte: 15 juli 2025
Indieningstermijnen voor complexe aangiftes
Een complexe aangifte is een aangifte waarin sprake is van winst of baten, bezoldigingen van bedrijfsleiders, bezoldigingen van meewerkende echtgenoten of buitenlandse beroepsinkomsten.
De nieuwe indieningstermijnen voor complexe aangiften zijn als volgt:
- Papieren aangifte: 30 juni 2025
- Online aangifte: 16 oktober 2025
Aangifte door een mandataris
Zoals al vermeld, zijn de bovenstaande indieningstermijnen sinds 2023 identiek voor burgers en mandatarissen.
Wanneer mandatarissen de aangiften van hun klanten uiterlijk op 31 augustus 2024 indienen, komen deze klanten (afhankelijk van hun situatie) in aanmerking voor één van de volgende voordelen:
- De fiscus betaalt hun belasting sneller terug
- Of ze mogen hun belasting later betalen
Securex helpt je
Hier vind je het voorbereidend document voor de aangifte in de personenbelasting. Hebt je nog vragen? Contacteer je Legal Advisor op het volgende e-mailadres: MyHr@securex.be
Bron