Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Bescherming tegen ontslag voor personeelsafgevaardigden

Wat is de procedure voor ontslag om economische of technische redenen?

Werkgevers die een personeelsafgevaardigde om economische of technische redenen willen ontslaan, moeten een specifieke ontslagprocedure volgen.

Laatst bijgewerkt op 8 februari 2024

Eerste fase: De zaak aanhangig maken bij het bevoegd paritair comité of bij de Nationale Arbeidsraad

Een werkgever die wil overgaan tot ontslag om economische of technische redenen, moet die redenen vooraf laten erkennen door het paritair comité waaronder hij ressorteert. Hij moet de zaak bij een ter post aangetekende brief aanhangig maken. Als er geen paritair comité is of als het paritair comité niet werkt, moet hij de zaak bij de Nationale Arbeidsraad aanhangig maken.

Hoewel er geen wettelijke verplichting is om dit te doen, is het duidelijk in het belang van de werkgever om het bestaan van de redenen te motiveren in de brief die naar het paritair orgaan wordt gestuurd.

Het paritair comité of, in voorkomend geval, de Nationale Arbeidsraad, spreekt zich over het al dan niet bestaan van economische of technische redenen binnen twee maanden vanaf de datum van de aanvraag.

Bij het nemen van een beslissing heeft het paritair orgaan of de Nationale Arbeidsraad een ruime beoordelingsbevoegdheid, aangezien ze niet gebonden zijn aan een wettelijke definitie van het begrip economische of technische redenen.

De beslissing moet door het paritair orgaan zelf worden genomen en niet door een beperkt comité. Tegen de beslissing kan een voorziening worden ingesteld bij de arbeidsgerechten.

Tweede fase: Beslissing van het paritair orgaan of van de Nationale Arbeidsraad

De beslissing van het paritair orgaan moet unaniem worden genomen door de aanwezige leden.

Erkenning van het bestaan van economische of technische redenen

Wanneer het bevoegde paritaire orgaan unaniem het bestaan van economische of technische redenen erkent, kan de werkgever de beschermde werknemer ontslaan, mits de regels voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst worden nageleefd. De wetgeving stelt geen termijn vast waarbinnen de werkgever het ontslag na erkenning door het paritair comité moet ter kennis brengen. Het verdient echter de voorkeur om dit zo snel mogelijk te doen.

Niet-erkenning van het bestaan van economische of technische redenen

Als het paritair orgaan de economische of technische redenen unaniem verwerpt, mag de werkgever de werknemer niet ontslaan. Hij kan tegen deze beslissing beroep aantekenen bij de arbeidsrechtbank.

Geen beslissing door het paritair orgaan

Als het paritair orgaan niet binnen twee maanden na het verzoek bijeenkomt of een unanieme beslissing neemt, doet het een vaststelling van niet-bevinding. Een dergelijke vaststelling betekent niet dat het paritair orgaan van mening is dat er geen economische of technische redenen zijn. Het betekent gewoon dat er geen beslissing is genomen. In zo'n geval mag de werkgever de (kandidaat-)personeelsafgevaardigde alleen ontslaan in geval van sluiting van de onderneming of van een afdeling van de onderneming of in geval van ontslag van een welbepaalde personeelsgroep.

In dit geval zijn er twee situaties:

  • Bij sluiting van de onderneming of van een afdeling van de onderneming kan de werkgever de beschermde werknemer ontslaan. De werkgever hoeft zich niet tot de arbeidsrechtbank te wenden om erkenning te verkrijgen van het bestaan van economische of technische redenen. Om zich te beschermen tegen een eventuele voorziening van de beschermde werknemer kan de werkgever altijd een verzoek tot erkenning aanhangig maken bij de arbeidsrechtbank. 

 

  • Bij ontslag van een welbepaalde personeelsgroep moet de werkgever verplicht de erkenning van de economische of technische redenen verkrijgen. De werkgever mag de werknemer dus niet ontslaan voordat hij deze erkenning van de arbeidsrechtbank heeft verkregen.

 

Om deze erkenning te verkrijgen, moet de werkgever, bij dagvaarding, een verzoek tot erkenning van de economische of technische redenen die het ontslag van een personeelsafgevaardigde of van een kandidaat-personeelsafgevaardigde, rechtvaardigen bij de voorzitter van de arbeidsrechtbank aanhangig maken. Als het vonnis de economische of technische redenen erkent, mag de werkgever het ontslag pas ter kennis brengen vanaf de derde werkdag na het verstrijken van de termijn van hoger beroep of, als er hoger beroep is aangetekend, vanaf de derde werkdag na de betekening van het arrest waarin de redenen van economische of technische aard worden erkend.

De procedure is identiek aan die voor ontslag om dringende reden, met uitzondering van de informatie- en onderhandelingsfase, die niet nodig zijn. Bovendien moet de uitvoering van de arbeidsovereenkomst worden gehandhaafd tijdens de procedure voor de arbeidsgerechten.

Alle artikelen over Bescherming tegen ontslag voor personeelsafgevaardigden