Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Werkbaarheidscheque ook in 2023 mogelijk

De werkbaarheidscheque zal ook in 2023 kunnen worden aangevraagd. De Vlaamse Regering heeft beslist om deze maatregel te verlengen. Wat de werkbaarheidscheque juist is en hoe je die steun kan aanvragen, lees je hier.

13 april 2023

Werkbaarheidscheque

Met een werkbaarheidscheque kan je diensten aankopen om de werkbaarheid in jouw onderneming te verbeteren. Je kan de werkbaarheidscheques aanvragen bij VLAIO, het Vlaams agentschap voor ondernemen en innoveren.

Wie kan gebruik maken van de werkbaarheidscheques?

De werkbaarheidscheque is in 2023 enkel beschikbaar voor organisaties die hiervoor nog geen gebruik maakten van de Vlaamse maatregel. Op die manier wil de Vlaamse overheid graag organisaties bereiken die nog in hun kinderschoenen staan rond het werkbaar maken van hun werkvloer, en hen met deze cheque een duwtje in de goede richting te geven.

Wat kan je aankopen met werkbaarheidscheques?

Met een werkbaarheidscheque kan je volgende diensten aankopen bij een door VLAIO erkende dienstverlener:

 • Een meting of scan om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen en/of begeleiding bij het uitvoeren van een scan/meting.

  Begeleiding kan inhouden:
  • Rapporteren over de werkbaarheid
  • Opstellen van een werkbaarheidsplan of toekennen van een prioritering aan de maatregelen of verbeterprojecten die zijn opgenomen in dit plan
  • Monitoren en opvolgen van de veranderingen op het vlak van werkbaar werk
    
 • Advies, begeleiding en/of opleiding, waarbij telkens aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van de medewerkers, en dat voor:
  • Aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die ten goede komen van de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers
  • Competentieversterking noodzakelijk om werkbaar te kunnen werken
  • Aanpak van het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers

Verhoging Kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is een financiële tussenkomst wanneer je diensten aankoopt die de kwaliteit van jouw onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten zoals bijvoorbeeld het opstellen van een communicatieplan voor jouw bedrijf.
De verhoging van de kmo-portefeuille kan ook aangevraagd worden door organisaties die hier in het verleden al gebruik van gemaakt hebben, hier geldt de voorwaarde dus niet zoals bij de werkbaarheidscheque. De voorwaarde blijft wel dat het plafond bij de kmo-portefeuille moet bereikt zijn alvorens er een beroep kan gedaan worden op deze maatregel.

Volg de checklist van de Vlaamse overheid om te weten of je in aanmerking komt.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Alles hangt af van de grootte van jouw onderneming. Voor de werkbaarheidscheques is een maximale subsidie voorzien van 10.000 euro per onderneming.

Voor de verhoogde KMO-portefeuille loopt de extra steun op tot 5.000 euro (bovenop de maximale jaarsubsidie van 7.500 euro).

Op de site van de Vlaamse overheid vind je nog bijkomende informatie.

Dien jouw aanvraag in tegen 30 november 2023

De deadline voor het aanvragen van werkbaarheidscheques en de verhoogde kmo-portefeuille is 30 november 2023. Volg het stappenplan van de Vlaamse overheid, dat helpt je bij het online registreren van jouw onderneming en het online indienen van jouw aanvraag.

Wat doet Securex?

Securex is officieel erkend als dienstverlener voor de kmo-portefeuille en werkbaarheidscheques.

Wil je graag advies over de werkbaarheidscheques? Een aanbod op maat van jouw onderneming? Contacteer dan snel consulting@securex.be

Bron