Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in februari 2023?

Het weerbericht slingert ons heen en weer van plensbuien en vrieskou naar stralende zon en lentetemperaturen… en weer terug! Maar ook op sociaaljuridisch vlak blijft er heel wat bewegen. In deze actua blikken we vooruit naar de maand februari.

30 januari 2023

Betere bescherming voor klokkenluiders

Telt jouw onderneming minstens 250 werknemers? Dan ben je vanaf 15 februari 2023 verplicht om een intern meldingskanaal te voorzien. Via dat kanaal kunnen jouw werknemers inbreuken rond bepaalde regelgevingen (zoals o.a. milieu en volksgezondheid) melden.

Lees meer: ‘Bedrijven vanaf 250 werknemers moeten weldra intern meldkanaal oprichten voor klokkenluiders’

Flitscontroles in transportsector

Zoals ieder jaar plant de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) aangekondigde flitscontroles in een aantal sectoren. In februari mag de transportsector zich verwachten aan een bezoek van verschillende inspectiediensten (arbeidsinspectie, RSZ, RVA, RIZIV, RSVZ).

Flitscontroles hebben vooral een informatief en preventief karakter. Toch kunnen (en zullen) de inspectiediensten kordaat optreden en zo nodig verbaliseren wanneer ze zware inbreuken vaststellen. Zorg er dus zeker voor dat je in orde bent met je sociale administratie.

Lees meer : Flitscontroles in de transportsector in februari

Prijs van treintickets verhoogt

Op 1 februari 2023 voert de NMBS de jaarlijkse prijsaanpassing van de treinkaarten door. De prijzen stijgen dit jaar met 8,73%.

Dat kan leiden tot een hogere kost voor jou als werkgever. In heel wat sectoren is de tussenkomst van de werkgever in de vervoerskosten immers gebaseerd op de prijs van de treinabonnementen.

Wil je de specifieke regels en bedragen in jouw sector nagaan? Ga dan naar Paritaire Comités, klik op jouw paritair (sub)comité en raadpleeg de rubriek ‘Vervoerskosten’.

Lees meer : Verhoging van de NMBS-tarieven op 1 februari

Waalse dienstencheque-ondernemingen: vergeet de rapportering niet

Sinds 1 januari 2022 zijn de werkgevers van de dienstencheque-ondernemingen in Wallonië verplicht om een gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van minstens 19 uur te respecteren.

Vanaf 1 februari 2023 moeten zij ook jaarlijks een opgave bezorgen aan de overheid van de gemiddelde arbeidsduur die de betrokken werknemers per kwartaal hebben gepresteerd.

Lees meer: ‘Waalse dienstencheques: verduidelijkingen over de wekelijkse arbeidsduur van ten minste 19 uur’

Krokusvakantie in Vlaanderen en Wallonië

Sinds het schooljaar 2022-2023 zijn de schoolvakanties in Vlaanderen en Wallonië niet meer identiek.

Van 20 tot en met 26 februari 2023 genieten de Vlaamse leerlingen en leerkrachten van een welverdiende krokusvakantie. In de Franstalige scholen begint de krokusvakantie ook op 20 februari, maar ze duurt een week langer en eindigt op 5 maart.

Wallonië
Transportsector
Flitscontroles