Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in december?

Nothing lasts forever, even cold November rain. Welk weer het in december wordt, kunnen we helaas niet voorspellen hier bij Securex. Maar we kunnen je wel vertellen wat er de komende maand beweegt op sociaal-juridisch vlak.

2 december 2022

Er gebeurt in december heel wat meer dan het ophangen van kerstballen en mezenbollen in allerlei bomen. De hoge inflatie heeft wat gas teruggenomen, maar speelt nog steeds de hoofdrol in het bedrijfsleven.

Spilindex opnieuw overschreden

Hoewel de inflatie in november is gedaald tot 10,63% (in oktober was dit nog 12,27%), werd de spilindex opnieuw overschreden. Dat betekent dat de ambtenarenwedden, de lonen in de social-profitsector, de flexilonen en de sociale uitkeringen opnieuw met 2% worden verhoogd in de maanden december of januari.

Lees meer: ‘Spilindex opnieuw overschreden’

Tijd voor een eindejaarscheck

De kerstvakantie nadert en het einde van het jaar staat voor de deur. Hoog tijd dus om als werkgever de eindejaarscheck te doen rond vakantiedagen, vervangingsfeestdagen, GMMI en eindejaarspremies.

Lees meer: ’Jouw checklist om 2022 af te sluiten’

De telewerkvergoeding verhoogt

In december verhoogt de telewerkvergoeding. Het maximale bedrag is nu 145,81 euro (in plaats van 142,95 euro).

Lees meer: 'De telewerkvergoeding stijgt tot 145,81 euro vanaf 1 december'

Op 23 december zijn de nieuwe indexcijfers gekend

Heel wat ondernemingen die een jaarlijkse indexering in januari kennen, waaronder werkgevers in het paritair comité nr. 200, willen al een tijdje weten hoeveel het indexpercentage zal bedragen.Het definitieve percentage van de index zal worden bekendgemaakt op 23 december in de namiddag. Zodra we meer weten, houden we jou op de hoogte via Lex4You.

Vervallen cheques zijn nog niet verloren

Werknemers die hun maaltijd-, eco- of consumptiecheques laten vervallen, kunnen vanaf nu aan de uitgever vragen om hun cheques eenmalig opnieuw te activeren voor een periode van drie maanden.

De aanvraag moet gebeuren binnen de drie maanden na de vervaldatum. De werknemer kan dit doen via de websites van de uitgevers van de cheques: Edenred, Monizze of Sodexo.