Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Waalse dienstencheques: 450 euro brandstofsteun vanaf 2023

De Waalse regering heeft een maatregel genomen om in 2023 'mobiliteitssteun' toe te kennen aan werknemers in de dienstenchequesector, om hen te helpen de crisis te doorstaan.

1 december 2022

Update van 6 december 2022 : je zal de aanvraag moeten indienen bij Forem tegen 16 december ten laatste. Meer details volgen zeer binnenkort.

450 euro per voltijds equivalent

In haar persbericht verduidelijkt de Waalse regering dat het zal gaan om een forfaitaire subsidie ‘mobiliteitssteun’ van 450 euro per voltijds equivalent.

We wachten nog op de publicatie van het besluit dat de maatregel officieel zal maken. De volgende informatie wordt daarom verstrekt onder voorbehoud van de tekst van dit besluit.

Oplossingen die je tegen begin 2023 moet invoeren

Ben je een Waals dienstenchequebureau? Concreet kan je tegen begin 2023 oplossingen voor mobiliteitsondersteuning invoeren uit een reeks voorstellen, die worden gespecificeerd in het persbericht van de Waalse regering.

Prioritaire oplossingen

  • Verhoging van de terugbetaling van de kilometervergoeding voor verplaatsingen tussen klanten (identiek aan de vergoeding die de federale overheid aan haar personeel toekent)
  • 100% terugbetaling van het sociaal abonnement, d.w.z. de financiële tegemoetkoming van de werkgever in de kosten van woon-werkverkeer op basis van de trein- en buskosten

Alternatieve oplossingen als de 450 euro niet volledig zijn opgebruikt

  • Abonnement op micro-mobiliteitsoplossingen zoals autodelen, deelfietsen of -steps, enz.
  • Terugbetaling van parkeerkosten
  • Aankoop van toestellen om de mobiliteit van werknemers te verbeteren (fiets, step, enz.) waarvan de individuele kost maximaal 2.500 euro mag bedragen

Hoe vraag je subsidie aan om deze maatregel te financieren?

Volgens wat wij hebben kunnen vernemen, zou je onderneming recht hebben op een bedrag van 450 euro, te vermenigvuldigen met je gemiddeld aantal dienstenchequewerknemers uitgedrukt in voltijdse equivalenten gedurende de eerste jaarhelft van 2022, zoals aangegeven in je DmfA.

Je zal de aanvraag moeten indienen bij Forem tegen 16 december ten laatste. Meer praktische informatie volgt zeer binnenkort.

Andere recente wijzigingen in de sector

Nu de arbeidsvoorwaarden en het welzijn van ‘dienstencheques’-huishoudhulpen zijn verbeterd dankzij de goedkeuring van het nieuwe Waalse decreet, dat voorziet in een arbeidsovereenkomst van ten minste 19 uur per week, 9 uur opleiding per jaar en per werknemer en een betere bescherming van de werknemers bij intimidatie door gebruikers, zal deze nieuwe maatregel de koopkracht van de werknemers in deze sector verbeteren.

Een nieuw besluit van 9 november 2022 geeft meer details. Binnenkort lees je hier meer over in een afzonderlijk artikel.

Wat doet Securex voor jou?

We brengen je op de hoogte als er meer praktische informatie beschikbaar komt. In principe zal je ook een nieuwsbrief van de Forem ontvangen.

Bron

 

 

Wallonië
Dienstenchequesector