Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Studenten in de horeca: wat je als werkgever moet weten over loon, werkuren en extra voordelen

Een student in je horecazaak gaat gepaard met specifieke sectorale verplichtingen. Hoeveel loon moet je betalen, welke sectorvoordelen geniet een student, en wat zijn de regels rond avond- en zondagswerk? Lees snel verder, want in ons overzicht ontdek je welke afspraken het paritair comité nr. 302 heeft vastgelegd rond studentenwerk in de horeca.

16 juni 2023

Hoeveel moet ik mijn student betalen?

Bij het bepalen van een studentenloon in paritair comité 302 spelen drie elementen een rol:

  • De uitgeoefende functie
  • De leeftijd van de student
  • Of het gaat om een leerling van de hotelschool of niet

Inschalen in de beroepsclassificatie

Studenten in de horeca moeten ingeschaald worden volgens de functie die ze uitoefenen, net als hun collega’s met een gewone arbeidsovereenkomst. Je mag ze wel twee categorieën lager ingeschaald worden, tenzij ze hotelschool volgen.

Raadpleeg de beroepsclassificatie in het PC nr. 302

Voorbeeld

Koenraad studeert Marketing en springt tijdens de zomer bij in een frituur in De Haan. Hij is in feite frituurbakker (categorie III). Maar omdat hij geen student of leerling van de hotelschool is, mag hij in categorie I ingeschaald worden.

Uurloon bepalen

Heb je de functie en de categorie bepaald? Dan kun je het juiste uurloon opzoeken. In de horeca wordt geen anciënniteit overgenomen van een vorige tewerkstelling. Je student zal dus bij aanwerving altijd aan nul jaar ervaring worden ingeschaald. Bij een student van 18 jaar of ouder wordt het gewone barema betaald. Een minderjarige student krijgt een percentage van dat barema.

Voorbeeld

Koenraad is 18 jaar en krijgt € 14,1124 per uur in categorie I. Zijn broer Wouter is 16 jaar. Hij krijgt 80% van het barema voor het uitoefenen van dezelfde functie, nl. € 11,2899 per uur.

Mag mijn student werken na 20 uur?

In de horecasector mag een meerderjarige student mag werken tussen 20 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Er bestaat namelijk een wettelijke uitzondering op het principiële verbod op nachtarbeid.

Gaat het om een minderjarige student? Dan is nachtwerk moeilijker. Minderjarigen vanaf 16 jaar mogen slechts tot 23 uur werken, en enkel als zij nog thuis geraken achteraf. Anders gezegd: er moet nog vervoer voorzien zijn voor hen (bijv. een bus) of je moet zelf instaan voor hun terugrit (bijv. doordat je een taxi betaalt). Zelfs als die voorwaarde vervuld is, moet je nog altijd de Inspectie Sociale Wetten verwittigen van het feit dat je een minderjarige tot 23 uur wil tewerkstellen.

Verder ben je een premie voor nachtarbeid verschuldigd als je een werknemer op structurele wijze ’s nachts tewerkstelt. Het begrip ‘nacht’ heeft in de context van de premie een andere betekenis, namelijk tussen middernacht en 5 uur. De premie zal dus nooit van toepassing zijn op de minderjarige studenten want zij mogen dan niet tewerkgesteld worden.

Mag mijn student op zondag werken?

Een meerderjarige student mag werken op zon- en feestdagen in de horecasector. Ook hier geniet je als werkgever van een wettelijke uitzondering op de algemene regel dat zondagarbeid verboden is.

Opnieuw zijn er striktere regels ter bescherming van minderjarige studenten. Zij mogen slechts één zondag op twee werken en ook op feestdagen. Indien je van deze uitzondering gebruik wenst te maken, moet je de Inspectie Sociale Wetten hiervan vijf dagen op voorhand verwittigen.

Je bent in alle gevallen een premie voor zondagarbeid verschuldigd.

Op welke bijkomende voordelen heeft je student recht?

Geen eindejaarspremie

De studenten onder solidariteitsbijdragen (dit wil zeggen de eerste 600 uur per jaar) die werken in een zaak met een geregistreerd kassasysteem hebben geen recht op een eindejaarspremie. Studenten die meer dan 600 uur per jaar werken, hebben nog niet automatisch recht op een eindejaarspremie. Zij moeten een arbeidsovereenkomst van minstens twee ononderbroken maanden hebben.

Lees ook: ‘600 uur studentenarbeid in 2023 en 2024’

Geen ecocheques

Studenten die nog onderworpen zijn aan solidariteitsbijdragen, hebben geen recht op ecocheques. De prestaties die ze verrichten na de eerste 600 uur studentenarbeid per jaar geven wel recht op ecocheques, maar pro rata hun prestaties uiteraard.

Kledijvergoeding

De kledijvergoeding is een compensatie voor de kost die de student of werknemer maakt voor het aanschaffen en onderhouden van de werkkledij. Net als de gewone werknemers hebben studenten recht op zo’n kledijvergoeding, behalve als je als werkgever zelf instaat voor het leveren en onderhouden van de werkkledij.

Vervoerskosten

De student heeft net als collega’s met een gewone arbeidsovereenkomst recht op een tussenkomst in de kosten voor zijn of haar woon-werkverkeer. Denk eraan dat je werknemers recht hebben op een dubbele dagvergoeding als zij zich met een privévoertuig verplaatsen en in gesplitste werkperiodes werken (service coupé).

Hoe Securex jou helpt

Onder Paritaire comités > PC 302 vind je een overzicht van alle specifieke regels, uitzonderingen en bedragen in de horecasector.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Mail dan naar MyHR@securex.be en je Securex Client Advisor helpt je graag verder.

Horeca
Studenten