Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Sociale verkiezingen vinden plaats tussen 13 en 26 mei 2024

De Nationale Arbeidsraad (NAR) heeft een advies uitgebracht over de datum voor de volgende sociale verkiezingen. Deze zullen in principe plaatsvinden tussen 13 en 26 mei 2024.

22 december 2022

De sociale verkiezingen? Een hele chronologie

Zodra de datum officieel zijn, liggen de datums van de pre-electorale procedure, die 150 dagen vóór de dag van de sociale verkiezingen begint, ook vast.

Op basis van het advies van de NAR, zullen de sociale verkiezingen tussen 13 en 26 mei 2024 gehouden worden. Dat betekent dat de pre-electorale procedure aanvangt tussen 15 en 28 december 2023. Die eerste dag is de zogenaamde dag X-60.

Als je sociale verkiezingen moet organiseren in je bedrijf, moet je dus een lange procedure doorlopen. Die procedure kent twee scharniermomenten:

  • Dag X die 90 dagen vóór de verkiezingsdag valt
  • Dag Y, de dag van de verkiezingen

De verkiezingsprocedure van 150 dagen bestaat uit drie luiken:

  • De pre-electorale fase loopt van dag X-60 tot dag X
  • De eigenlijke verkiezingsprocedure loopt van dag X tot de verkiezingsdag, dag Y
  • De verkiezingen zelf hebben op dag X plaats

Ontdek je verkiezingskalender op onze website

Moet je sociale verkiezingen organiseren? Dan moet je voor je onderneming een verkiezingsdatum in de periode van 13 tot 26 mei 2024 kiezen. De datum die je kiest, bepaalt het verdere verloop van je verkiezingskalender.

Je vindt onze verkiezingskalender al op onze site. Die kalender vermeldt de verschillende etappes van de procedure van de sociale verkiezingen op basis van je verkiezingsdatum.

Check onze verkiezingswebsite

Wil je al ondersteuning bij de organisatie van je sociale verkiezingen? Check dan onze website voor de sociale verkiezingen.

Let op, dit is nog maar een advies van de NAR. Zodra de datums officieel zijn, lees je het ook op Lex4You.

Bron

 

Sociale verkiezingen
Sociaal overleg