Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Nieuwe coronamaatregelen in de sector van de dienstencheques

Het aantal coronabesmettingen blijft verder stijgen. Daarom werden er maatregelen genomen om de werknemers in de dienstenchequesector beter te beschermen.

12 januari 2022
Lex4You Employers - All Themes

Als werkgever in die sector moet u uw werknemers mondmaskers en desinfecterende gel ter beschikking stellen. Als de arbeidsomstandigheden bij de klanten niet veilig zijn, kunnen uw werknemers ook tijdelijk hun werk onderbreken. U moet er dan zo snel mogelijk voor zorgen dat ze veilig kunnen verder werken.

Deze maatregelen zijn vanaf vandaag 12 januari 2022 van toepassing tot 31 januari 2022.

 

Mondmaskers en desinfecterende gel ter beschikking stellen

Als werkgever in de dienstenchequesector, moet u uw werknemers voorzien van:

  • Ofwel, per week, wegwerpmondmaskers waarvan het aantal minstens gelijk is aan het aantal werkplaatsen waar de werknemer gedurende één dag tewerkgesteld wordt. Als uw werknemer bij een bepaalde klant meer dan 4 uur na elkaar presteert, moet u een bijkomend mondmasker voorzien.Ofwel een set herbruikbare mondmaskers, waarvan het aantal minstens gelijk is aan het aantal werkplaatsen waar de werknemer per week werkzaam is. Als uw werknemer bij een bepaalde klant meer dan 4 uur na elkaar presteert, moet u een bijkomend mondmasker voorzien.Herbruikbare mondmaskers worden ten minste om de 15 weken vernieuwd of, op verzoek van de werknemer, in geval van slijtage of verslechtering;
  • Desinfecterende gel of een gelijkaardig product om de handen te kunnen ontsmetten voor, tijdens en na de verschillende prestaties.

 

Werken in veilige omstandigheden

Als uw werknemers vaststellen dat ze het werk niet in veilige omstandigheden kunnen aanvatten of verderzetten, kunnen zij u hiervan onmiddellijk verwittigen.

Dat is het geval als de preventiemaatregelen bedoeld in artikel 2, § 2, van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken niet worden toegepast. Hiermee bedoelt het parlement het KB van 28 oktober 2021.

Uw werknemers hebben dan ook het recht om de prestaties op te schorten zolang de situatie aanhoudt.

Indien de situatie op korte termijn niet opgelost kan worden, heeft uw werknemer, met uw akkoord, het recht om de arbeidsplaats te verlaten. De werknemer heeft in elk geval het recht om de werkplaats te verlaten indien de situatie langer dan de helft van de voorziene prestatietijd duurt.

 

Wat doet Securex voor u?

Heeft u nog vragen over deze maatregelen, dan kunt u terecht bij uw Legal Advisor via MyHR@securex.be.

 

Bron: