Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

In 2024 weet je sneller welke uitzendkrachten bij jou kunnen stemmen

In een wetsontwerp stelt de regering voor om sneller duidelijk te maken welke uitzendkrachten bij de gebruiker mogen stemmen tijdens de sociale verkiezingen. Daarnaast bevat het ontwerp ook nog enkele kleinere wijzigingen om de procedure te vereenvoudigen. In dit artikel lees je meer over de nieuwe regels voor het stemrecht van je uitzendkrachten.

17 mei 2023

Sneller duidelijk welke uitzendkrachten mogen stemmen

Tijdens de vorige sociale verkiezingen mochten uitzendkrachten voor het eerst bij de gebruiker stemmen. Welke uitzendkrachten bij jou als gebruiker mochten stemmen, werd echter pas zeer laat in de procedure duidelijk.

Aan die onduidelijkheid past het ontwerp een mouw. Vanaf de sociale verkiezingen in 2024 weet je vóór je de kieslijsten opstelt welke uitzendkrachten mogen stemmen.

In 2024 kunnen uitzendkrachten immers bij de gebruiker stemmen als ze in een bepaalde periode 32 effectieve arbeidsdagen in je bedrijf hebben gewerkt. Die periode zijn de drie maanden vóór de maand waarin de datum van de sociale verkiezingen wordt aangeplakt. Dit betekent dus dat er rekening wordt gehouden met het aantal arbeidsdagen in de drie maanden voor de maand waarin dag X valt. Want dat is de dag waarop je de verkiezingsdatum moet aanplakken.

Concreet

Dag X valt voor de sociale verkiezingen in 2024 tussen 13 en 26 februari 2024. Dat betekent dat er rekening wordt gehouden met de tewerkstelling van je uitzendkrachten in de maanden november en december 2023 en januari 2024.

Werkt een uitzendkracht in die periode minstens 32 arbeidsdagen effectief voor jou? Dan mag die in jouw bedrijf stemmen voor de sociale verkiezingen.

In 2024 weet je dus al vóór dag X welke uitzendkrachten bij jou kunnen stemmen. Deze maatregel is wel nog niet officieel. Zodra dat wel het geval is, lees je het op Lex4You.

Bezorgt het uitzendkantoor je bijkomende informatie?

Dat doen ze op jouw vraag. In het wetsontwerp wordt immers voorzien dat je bepaalde informatie bij je uitzendkantoor kan opvragen.

Zo kan je het kantoor het volgende vragen:

  • Om binnen de eerste vijf kalenderdagen van februari 2024 een lijst te bezorgen van alle uitzendkrachten die in de voorbije drie maanden voor jou gewerkt hebben. Zo kan je nagaan wie van hen in jouw bedrijf kan of kunnen stemmen.
  • Als er in jouw bedrijf elektronisch gestemd wordt: het e-mailadres en het rijksregisternummer van die uitzendkrachten. Daarvoor heeft het uitzendkantoor tot vijf kalenderdagen na dag X, dat is de waarop je de verkiezingsdatum in je bedrijf aanplakt.
  • Enkel als je je kiezeres niet via een aangetekende brief oproept: het e-mailadres, tenzij je zelf een e-mailadres hebt toegekend aan je uitzendkracht. In dat geval gebruik je dat adres.

Zijn er nog andere wijzigingen gepland?

Die zijn er zeker. Zo zal je onder andere:

  • Je werknemers makkelijker via e-mail kunnen oproepen om te stemmen.
  • De berichten van volledige of gedeeltelijke stopzetting van de verkiezing langer moeten aanplakken 
  • Duidelijkere regels terugvinden over het elektronisch stemmen vanop de werkpost.
  • Bij discussies niet meer via het districtshoofd van de inspectiediensten moeten passeren. Elke inspecteur kan helpen om de discussie te beslechten.
  • Een derde geslacht kunnen toevoegen aan de kandidatenlijsten.

Op deze en alle andere wijzigingen komen we meer in detail terug zodra de wet officieel is.

Wat doet Securex voor jou?

Onze specialisten begeleiden je graag door de hele procedure van de sociale verkiezingen. Die procedure is behoorlijk omslachtig, daarom laat je je beter bijstaan door kenners van de materie.

Bezoek dus zeker onze pagina over de sociale verkiezingen.

Bron

Sociale verkiezingen