Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Het maximumbedrag van de nettobestaansmiddelen voor kinderen ten laste wordt verhoogd voor 2023 en 2024

Momenteel is het jaarlijkse maximum uren studentenarbeid verhoogd van 475 naar 600 uur. Het maximumbedrag dat een student mag verdienen om fiscaal ten laste te blijven, blijft echter ongewijzigd. Een wetsontwerp plant nu een verhoging van het maximumbedrag van de nettobestaansmiddelen van kinderen ten laste voor 2023 en 2024.

22 december 2023
Deze pagina is bijgewerkt naar aanleiding van de wet van 22 december 2023.

De maatregel die we hieronder beschrijven, is bijgevolg officieel.

Waarover gaat het?

Wanneer een kind fiscaal ten laste wordt genomen, heeft de ouder die het ten laste neemt recht op een vermindering van bedrijfsvoorheffing.

Om als ten laste te worden beschouwd, moeten kinderen echter aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van deze voorwaarden is dat ze tijdens het belastbaar tijdperk persoonlijk geen nettobestaansmiddelen mogen hebben die hoger zijn dan een bepaalde grens

Het maximumbedrag van de toegestane nettobestaansmiddelen wordt op 1 januari van elk jaar geïndexeerd op basis van de evolutie van de index der consumptieprijzen.

Voor het inkomstenjaar 2023 (aanslagjaar 2024) is dat grensbedrag:

  • 3.820 euro (algemeen grensbedrag)
  • 5.520 euro als de persoon ten laste is van een alleenstaande 
  • 7.010 euro voor kinderen met een handicap  ten laste van een alleenstaande

Bij inkomsten als loontrekkende of baten zijn de minimaal aftrekbare kosten 530 euro. Bovendien worden de eerste 3.190 euro van het loon van studentenarbeid niet meegerekend.

Verhoging van het maximumbedrag van de nettobestaansmiddelen

Uren studentenarbeid en nettobestaansmiddelen

Sinds 1 januari 2023 en tot en met 31 december 2024 is het maximum voor uren studentenarbeid verhoogd van 475 uren naar 600 uren op jaarbasis.  Als dat grensbedrag niet wordt overschreden, komen de werkgever en de student in aanmerking voor lagere socialezekerheidsbijdragen en vrijstelling van bedrijfsvoorheffing.

Meer weten:’600 uur studentenarbeid in 2023 en 2024’

De maximumbedragen van de nettobestaansmiddelen voor kinderen ten laste zijn echter niet aangepast na de verhoging van de jaargrens voor het aantal uren studentenarbeid.

Hierdoor lopen studenten die veel uren studentenarbeid verrichten het risico dat ze het maximaal toegestane bedrag overschrijden ze en niet langer als kinderen ten laste worden beschouwd.

Nieuw wetsontwerp

Een recent wetsvoorstel pakt dit probleem aan door het maximumbedrag van de nettobestaansmiddelen waarover voor een kind mag beschikken tijdelijk te verhogen voor 2023 en 2024 (aanslagjaren 2024 en 2025). Hiertoe stelt het wetsontwerp het maximumbedrag van de nettobestaansmiddelen gelijk aan het hoogste maximumbedrag, namelijk het bedrag dat momenteel geldt voor kinderen met een handicap die ten laste zijn van een alleenstaande.

Zo is het maximumbedrag van de nettobestaansmiddelen voor 2023 (aanslagjaar 2024) verhoogd naar 7.010 euro voor alle kinderen, en naar 7.290 euro voor 2024 (aanslagjaar 2025). 

Het doel van deze verhoging is om de negatieve gevolgen van de verhoging van de jaarlijkse bovengrens voor uren studentenarbeid op te vangen.

De bestaande vrijstellingen van de bestaansmiddelen van het kind blijven ongewijzigd. De eerste 3.190 euro (bedrag inkomstenjaar 2023) loon van de student zullen nog steeds niet in aanmerking worden genomen.

Vaststelling van het nettobedrag van de bestaansmiddelen

Het bedrag van de in aanmerking te nemen bestaansmiddelen is een nettobedrag.

Om dat nettobedrag te bepalen, neemt men het brutobedrag, verminderd met ofwel de werkelijke beroepskosten (gestaafd door bewijsstukken) ofwel de forfaitaire kosten die neerkomen op 20% van de brutobestaansmiddelen.

In geval van inkomsten als loontrekkende of van baten bedragen de aftrekbare minimumkosten 530 euro voor het inkomstenjaar 2023 (aanslagjaar 2024).

Voorbeeld

Een 20-jarige student ontvangt in 2023 een loon van 9.500 euro (na aftrek van de socialezekerheidsbijdragen) in het kader van een arbeidsovereenkomst. Er zijn geen werkelijke kosten.

Als de maatregel officieel wordt, worden zijn nettobestaansmiddelen als volgt berekend:

Bruto studentenovereenkomst

€ 9.500

 

 

Vrijgesteld bedrag

 

- € 3.190

 

Totaal van de brutobestaansmiddelen

 

 

€ 6.310

Forfaitaire aftrekbare kosten ( 20% van 6.310 euro)

 

- € 1.262

 

Netto bedrag van de bestaansmiddelen uit de beroepsactiviteit (6.310-1.262)

 

 

€ 5.048

Omdat het nettobedrag van de bestaansmiddelen onder de nieuwe grens van 7.010 euro ligt, kan de student fiscaal ten laste blijven van zijn ouders.

Momenteel komt diezelfde student niet aanmerking als kind ten laste omdat het nettobedrag van zijn bestaansmiddelen hoger is dan de huidige grens van 3.820 euro.

Wat doet Securex voor jou?

Securex Consulting begeleidt werkgevers van A tot Z bij de berekening van de jaarlijkse bovengrens voor uren studentenarbeid en de beoordeling van de fiscale gevolgen op het voordeel voor kinderen ten laste bij de ouders van de jobstudent.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie door een e-mail te sturen naar het volgende adres: salaryoptimization@securex.be

Bronnen

Burgerlijke staat
Fiscaal nieuws