Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Flitscontroles in de horeca in juni 2024- bereid je voor

In de maand juni 2024 houden de inspectiediensten zogenaamde flitscontroles in de horecasector (PC 302). De flitscontrole is een aangekondigde controle op de sociale wetgeving en de arbeidsreglementering. Dit is hét moment om te verzekeren dat je horecaonderneming voldoet aan alle loon- en arbeidsvoorwaarden.

19 maart 2024

Wat wordt er gecontroleerd door de inspectie?

Naast inbreuken op zwartwerk (RSZ-aangifte) en illegale tewerkstelling (arbeidskaarten en -vergunningen) zullen de sociale inspecteurs onder andere nagaan of volgende zaken in orde zijn in jouw onderneming:

  • Het arbeidsreglement met inbegrip van alle werkroosters en de verplichte bijlagen (zoals de bijlage psychosociale risico’s)
  • De arbeidsovereenkomsten en bijlagen (deeltijdse arbeidsovereenkomsten, studentencontracten, flexi's, extra's, uitzendkrachten)
  • De controlekaarten van werkloze werknemers
  • De Dimona-aangifte
  • De arbeidsongevallenverzekering
  • Afwijkingsdocument of registratiesysteem voor deeltijdse werknemers (meer uren, minder uren of wisselen van werkrooster ten opzichte van het voorziene vaste of variabel werkrooster)

Weet dat een kopie van het arbeidsreglement moet bijgehouden worden op iedere arbeidsplaats, dus ook in de (vracht)wagen van je werknemer.

Er bestaat een  checklist voor de horecasector, zo weet je wat de inspecteur allemaal kan vragen tijdens een controle.

Wat doet Securex voor jou?

Is je arbeidsreglementen achterhaald of weet je niet zeker of je alle loon- en arbeidsvoorwaarden correct toepast? Neem dan contact op met je Legal Advisor via: myHR@securex.be.

Bronnen

Het loon bepalen
Sociale en fiscale documenten
Algemene regels rond verlonen