Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Eerste hulp bij knelpuntberoepen

Zorg- en verpleegkundigen, vrachtwagenchauffeurs, leerkrachten… Zelfs nu België in een recessie zit, blijft het moeilijk om deze en andere knelpuntberoepen in te vullen. Welke initiatieven kan je dan als individuele werkgever nemen om jouw onderneming draaiende te houden?

16 december 2022

Geef werk aan een werkzoekende

Knelpuntberoepen zijn geen lokaal fenomeen. De lijsten met knelpuntberoepen die alle regionale arbeidsbemiddelingsdienst opstellen, zien er min of meer hetzelfde uit:

Sinds 1 september heeft een langdurig werkzoekende die een baan vindt in een zogenaamd 'knelpuntberoep’, of die een baan aanvaardt in een andere regio, recht op een aanvullende uitkering van de RVA.

Neem zeker eens contact op met de dienst voor arbeidsbemiddeling voor jouw regio: VDAB, Actiris of Forem, misschien hebben zij wel de geknipte kandidaat voor jou.

Jezelf aantrekkelijker maken als werkgever

Je wil openstaande vacatures zo snel mogelijk invullen, dat is duidelijk. Maar hoe pak je dat aan? Een goed begin is om je loonbeleid tegen het licht te houden. Loon blijft immers een belangrijke doorslag geven voor veel kandidaten. Werkgevers die inspanningen doen om hun loonbeleid aantrekkelijker te maken, vergroten hun kans om een goede kandidaat over de streep te trekken.

Een screening van jouw loonbeleid door Securex kan jou trouwens ook budgettair heel wat opleveren. Je komt namelijk te weten:

  • Op welke fiscale en RSZ-verminderingen je recht hebt
  • Wat de beste manier is om specifieke kosten te verlagen zoals reiskosten en overuren
  • Van welke subsidies je kunt gebruikmaken

Vraag jouw persoonlijke screening aan

Opleidingen: maak zelf de geschikte kandidaat

Vind je niet meteen het juiste profiel? Dan kunnen opleidingen redding brengen.

Training on the job is vaak een efficiënte methode om iemand het beroep aan te leren. Wie weet kan je op die manier jouw vacature zelfs intern invullen, met iemand die al voor jouw organisatie werkt en bereid is om door te groeien.

Ga zeker eens naar de website van jouw sectorfonds. Veel fondsen bieden immers gratis of voordelige opleidingen aan.

Vanaf 2024 hebben jouw werknemers recht op individuele opleidingsdagen, als gevolg van de arbeidsdeal.

Weldra een individueel opleidingsrecht voor bijna alle werknemers