Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De flitscontroles voor 2023 zijn gekend

Ieder jaar maakt de sociale inlichtingen- en opsporingsdienst (SIOD) bekend welke sectoren zich aan flitscontroles mogen verwachten. Met de checklist van de SIOD kan je je alvast voorbereiden en onaangename verrassingen vermijden. Uiteraard kan je ook bij onze experts terecht voor een check-up.

27 december 2022

Wat is een flitscontrole?

Flitscontroles zijn aangekondigde nationale controles die uitgaan van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Tijdens zo’n controle krijgt de onderneming verschillende inspecties tegelijk over de vloer zoals de arbeidsinspectie of inspecteurs van de RSZ, de RVA, het RIZIV of het RSVZ.

Flitscontroles hebben vooral een informatief en preventief karakter. Niettemin kunnen kunnen (en zullen) de inspectiediensten ook tijdens de flitscontrole kordaat optreden en zo nodig verbaliseren wanneer ze zware inbreuken vaststellen.

Krijgt jouw sector een flitscontrole?

Voor 2023 worden er flitscontroles voorzien in de volgende sectoren en op de volgende tijdstippen:

  • Februari: transportsector
  • April: bouwsector (incl. elektrotechniek en metaal)
  • Juni: horeca
  • Augustus: schoonmaaksector
  • Oktober: groene sectoren
  • December: vleessector

Checklist

Op de website van de SIOD kan je per sector een checklist terugvinden met alle documenten die je tijdens een controle moet kunnen voorleggen. Het is dus een absolute aanrader om die lijst even te overlopen.

Wat wordt er zoal gecontroleerd?

Naast inbreuken op zwartwerk (RSZ-aangifte) en illegale tewerkstelling (single permit, arbeidskaarten en -vergunningen) zullen de sociale inspecteurs onder meer volgende zaken onderzoeken in jouw onderneming:

Daarnaast zullen de inspecteurs ook controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Lees ook : 'Hoe maakt men het onderscheid tussen een werknemer en een zelfstandige?'

Securex checkt jouw documenten

Wil je er zeker van zijn dat alle loon- en arbeidsvoorwaarden in jouw onderneming correct worden toepast en dat jouw arbeidsreglement up-to-date is? Vraag dan nu jouw nazicht aan via consultinglegal@securex.be.

Securex biedt ook verzekeringen aan, zoals een arbeidsongevallenverzekering. Heb je interesse? Mail dan naar insurance.agent@securex.be.

Bouwsector
Horeca
Transportsector
Flitscontroles