Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De Federal Learning Account is er

Sinds 1 april is de voorlopige versie van de Federal Learning Account (FLA) beschikbaar. De FLA is de online tool waarin je de opleidingen en de opleidingsrechten van je werknemers moet bijhouden. Je hebt nog tijd tot 1 december 2024 om alle opleidingen van dit kalenderjaar te registreren in de tool.

16 april 2024

Waarom moet je opleidingen registreren?

Sinds 2023 genieten je werknemers een individueel opleidingsrecht. Dat wil zeggen dat ze momenteel vijf dagen per jaar het recht hebben om formele en/of informele opleidingen te volgen die verband houden met hun werk. Een sector-cao kan dat recht uitbreiden of verminderen.

Lees meer in onze thema-artikelen over ‘Individueel recht op vorming’

Lees de actua: ‘Het opleidingsrecht in PC 200’

Via de FLA registreer je de opleidingsrechten van je werknemers en de opleidingen die ze hebben gevolgd. Zo kan je bijhouden welke opleidingen jouw werknemers hebben gevolgd. Via de tool houd je eveneens bij op hoeveel opleidingsdagen ze nog recht hebben.

Je werknemers kunnen dan in de toekomst hun opleidingsrecht opvolgen in een digitale individuele opleidingsrekening (ILA).

Lees de actua: '31 maart nadert: vergeet je opleidingsplan niet '

Waar vind je de Federal Learning Account?

Je kan de tool terugvinden op careerpro.be > Federal Learning Account. Op die website lees je ook meer over de tool en hoe je je moet aanmelden.

Hoe rechten en opleidingen registreren?

Je kan de rechten en opleidingen registreren op drie manieren:

  • Via de online app FLA
  • Via het opzetten van een kanaal via het portaal van de sociale zekerheid, waar je via een batch-upload een groot aantal gegevens tegelijk kan registreren in de FLA
  • Via het opzetten van een API-kanaal via het portaal van de sociale zekerheid, waarmee je jouw eigen IT-systeem gegevens kan laten versturen naar de FLA

Nog geen definitieve tool

Hoewel de FLA wettelijk gezien vanaf 1 april 2024 gebruikt kan worden, is de huidige tool slechts een bèta-versie. Zo laat de overheid je al kennis maken met de FLA. De definitieve versie zou online komen op 1 juni 2024.

Wil je rechten of opleidingen registreren in de FLA-tool, maar heb je technische problemen? Neem dan contact op met het Eranova Contact Center, via 02 511 51 51 of via het contactformulier.

Omdat de FLA-tool nog een bèta versie is, raden we aan om momenteel nog geen gegevens in te voeren en te wachten op de definitieve versie die in juni online zal zijn.

Wij kijken momenteel naar oplossingen om de opleidingen in de FLA-tool te kunnen registeren. Meer info volgt in de loop van de komende weken.

De deadline voor de registratie is 1 december 2024

Op 1 juni 2024 komt de definitieve versie van de FLA-tool online.  

Vanaf dat moment heb je zes maanden de tijd om alle formele en informele opleidingen in de arbeidsrelatie sinds 1 januari 2024 te registreren. Je hebt dus tot 1 december 2024 de tijd om de registraties uit te voeren.

Wat doet Securex voor jou?

Voor vragen over het opleidingsrecht kan je terecht bij je Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.

Voor vragen over de FLA neem je best contact met de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (info.tsw@werk.belgie.be).

Zodra we meer info kunnen meedelen, lees je het hier op Lex4You.

Bronnen