Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Binnenkort 280 fiscaalvriendelijke overuren voor wegen- en spoorwegwerken

Het aantal fiscaal voordelige overuren wordt binnenkort opgetrokken naar 280 uur voor werknemers en werkgevers die wegen- en spoorwegwerken uitvoeren. Het is wel vereist dat je als werkgever gebruik maakt van een elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem (EARS).

10 april 2024

Met deze maatregel moet het voor aanbestedende overheden makkelijker worden om aan bouwbedrijven te vragen bepaalde werkzaamheden niet te lang te laten aanslepen en deze uit te voeren op tijdstippen dat ze het minste hinder veroorzaken.

Opgelet. Deze maatregel is nog niet officieel.

Een fiscaal voordeel voor werkgever en werknemer

Op een aantal overuren per jaar en per werknemer is een fiscaal gunstregime van toepassing voor zowel de werkgever als de werknemer.

  • Voor jou als werkgever bestaat dit gunstregime uit een fiscale vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing 
  • Jouw werknemer geniet op zijn of haar beurt dan weer van een vermindering van de bedrijfsvoorheffing

Lees hier meer over hoeveel deze fiscale voordelen bedragen

Fiscale voordelen met voorwaarden

Om recht te hebben op het fiscaal gunstregime voor overuren, moeten wel bepaalde voorwaarden gerespecteerd worden.

Lees hier meer over de voorwaarden die men moet vervullen om van dit gunstregime te genieten.

Eén van de voorwaarden: een beperkt aantal overuren per jaar

In het algemeen is het fiscaal gunstregime voor overuren beperkt tot 130 overuren per werknemer en per jaar. Dit aantal werd in alle sectoren opgetrokken tot 180 overuren tot en met 30 juni 2025.

Er gelden echter uitzonderingen voor de bouwsector en de horeca.

In de bouw- en aanverwante sectoren werd de algemene grens van 130 overuren reeds in 2014 opgetrokken tot 180 overuren. De voorwaarde voor deze optrekking is dat gaat om werven waar effectief gebruik wordt gemaakt van een aanwezigheidsregistratiesysteem (EARS).

De voorwaarde van een EARS moet voor de toepassing van deze fiscale vrijstelling uiteraard niet vervuld worden tot en met 30 juni 2025 omdat de grens dan in alle sectoren werd opgetrokken tot 180 overuren. 

In de horeca bedraagt de overurengrens dan weer 360 uur zonder voorwaarden.

Wegen- en spoorwegwerken: een forse verhoging van de overurengrens

Een programmawet van 27 december 2021 verhoogde het aantal fiscaalvriendelijke overuren van 180 naar 280 uur onder volgende voorwaarden:

  • De verhoging geldt voor werknemers van werkgevers die hoofzakelijk wegenwerken - of spoorwegwerken verrichten en aan wie de overheid oplegt om in het weekend, op feestdagen of ’s nachts te werken. Wegenwerken die bestaan uit het aanleggen van ondergrondse leidingen en kabels zijn uitgesloten
  • Betrokken werkgevers moeten gebruik maken van een EARS

De programmawet bepaalde dat deze maatregel maar uitwerking kon hebben na goedkeuring van de Europese Commissie.

Goedkeuring van de Europese Commissie

Deze goedkeuring kwam er nu omdat de Europese Commissie oordeelde dat de verhoging naar 280 overuren voor wegen- en spoorwegwerken in overeenstemming is met de Europese staatssteunregels.

Een wetsontwerp van 22 maart 2024 vertaalt deze goedkeuring in de Belgische Wetgeving.

Verschillende voorwaarden voor werknemers en werkgevers

Voor jou als werkgever is de verhoging van de maximumgrens tot 280 uur alleen maar van toepassing wanneer alle overuren door jouw werknemer uitgevoerd worden aan wegen- of spoorwegwerken. Anders gezegd: je kan de fiscale vrijstelling slechts volledig benutten wanneer jouw werknemer ten minste 280 uur overuren heeft gepresteerd aan wegen- of spoorwegwerken.

Voor jouw werknemers zijn de voorwaarden minder streng.  Zij kunnen namelijk genieten van een vermindering van hun bedrijfsvoorheffing, ook al zijn niet alle overuren verricht aan wegen-of spoorwegwerken. ​

Wanneer treedt deze maatregel in werking?

De verhoging van de overurengrens is nog niet officieel. Deze maatregel zal in werking treden op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin deze wet in het Belgisch Staatsblad verschijnt. Hij zal van toepassing zijn op het overwerk dat vanaf die datum wordt gepresteerd.

En wat met de algemene verhoging tot 220 uur in de bouwsector?

In de programmawet van 27 december 2021 was ook sprake van een algemene verhoging van de overurengrens in de bouwsector van 180 naar 220 overuren.

Deze verhoging werd niet goedgekeurd door de Europese Commissie omdat zij in strijd is met de regels van verboden staatssteun.

De overurengrens in de algemene bouw(sector) blijft dus behouden op 180 uur.

Wat doet Securex voor jou ?

Verrichten jouw werknemers wegen- of spoorwegwerken? En komen jullie in aanmerking voor de verhoging van de overurengrens? Breng jouw Securex Client Advisor hier dan zeker van op de hoogte via myHR@securex.be . Op die manier kunnen wij rekening houden met deze verhoging bij de berekening van de bedrijfsvoorheffing voor jouw werknemer en voor jouw fiscale vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing.   

Bron