Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Bijkomende werkloosheidstoeslag van 5 euro geïndexeerd op 1 mei

Sinds 2024 hebben je werknemers recht op een bijkomende werkloosheidstoeslag van 5 euro per dag gedekt door een werkloosheidsuitkering bij tijdelijke werkloosheid. Die toeslag wordt geïndexeerd als de spilindex overschreden wordt. Dat gebeurde in april en daarom bedraagt de toeslag sinds 1 mei 2024 5,10 euro.

21 mei 2024

Indexering van de bijkomende toeslag

De bijkomende toeslag van 5 euro per dag gedekt door werkloosheidsuitkeringen, werd sinds 1 mei 2024 geïndexeerd en verhoogd naar 5,10 euro.

Welke toeslag moet worden geïndexeerd?

Werknemers die tijdelijk werkloos zijn, hebben in bepaalde gevallen recht op een toeslag bovenop de werkloosheidsuitkeringen. De minimumtoeslag wordt wettelijk vastgelegd, maar vaak bestaan er sectorale bepalingen, of zelfs bepalingen op ondernemingsniveau, die een hogere toeslag toekennen. Dat recht op een toeslag bestond al vóór 2024. Daaraan werd niets gewijzigd.

Daarnaast hebben tijdelijk werkloze werknemers ook recht op werkloosheidsuitkeringen. Die uitkering bedroeg tot en met 31 december 2023 65% van het geplafonneerd loon van je werknemer. Dat percentage werd sinds 1 januari 2024 verlaagd naar 60%.

Daarom heeft het parlement een bijkomende toeslag ingevoerd om de verlaging van de werkloosheidsuitkering te compenseren. Heeft je werknemer recht op die bijkomende toeslag? Dan ontvangt die bijkomend 5 euro per dag gedekt door een werkloosheidsuitkering. En het is dus die toeslag die op 1 mei 2024 werd verhoogd tot 5,10 euro.

Wil je meer info over deze toeslag?

Meer info over wanneer je werknemers recht hebben op deze toeslag, vind je in dit artikel.    

Wat doet Securex voor jou ?

Als je werknemer recht heeft op de nieuwe toeslag en je bent klant bij het sociaal secretariaat van Securex, dan wordt het nieuwe bedrag automatisch toegepast.

Heb je nog vragen over de tijdelijke werkloosheid? Dan kan je terecht bij je Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.

Bron

Tijdelijke werkloosheid