Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Bedrijfswagens in 2023: de grote wijzigingen zijn ingezet

Een hoger voordeel van alle aard, beperkte fiscale aftrekbaarheid voor wagens op brandstof, verdere elektrificatie… het zijn maar enkele voorbeelden van wat 2023 in petto heeft voor onze bedrijfswagens…

9 januari 2023

We schreven al verschillende nieuwsberichten over de veranderende fiscaliteit van bedrijfswagens. Hieronder vind je een korte samenvatting en een overzicht van onze artikelen.

Maatregelen vanaf 1 januari 2023

Hoger voordeel van alle aard

Net zoals de vorige jaren, stijgt het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens verder vanaf 2023. Dit is het gevolg van een dalende referentie-CO2-uitstoot.

De CO2-uitstoot wordt samen met de cataloguswaarde gebruikt om het voordeel van alle aard te bepalen voor bedrijfswagens die ook privé mogen gebruikt worden.

Lees hier meer over de berekening van het voordeel van alle aard

Minimum voordeel van alle aard

Het bedrag van het voordeel van alle aard van bedrijfswagens mag nooit lager zijn dan een bepaald bedrag. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Voor inkomstenjaar 2023 bedraagt het minimum voordeel van alle aard 1.540 euro.

Je vindt dit bedrag en andere fiscale bedragen terug in onze fiscolist

Plug-in-hybrides: aftrek van 50% voor brandstofkosten

Voor nieuwe herlaadbare hybrides die vanaf 1 januari 2023 worden besteld, zullen de brandstofkosten niet langer de fiscale aftrekbaarheid van de wagen volgen.

De fiscale aftrekbaarheid van de benzine- en dieselkosten voor deze wagens zal voortaan daarentegen beperkt worden tot 50%.

Het doel van de regering is om het gebruik van deze voertuigen in elektrische modus aan te moedigen.

Maatregelen vanaf 1 juli 2023

Vorig jaar nam de regering een reeks maatregelen om naar een meer ecologische mobiliteit te evolueren. Als gevolg hiervan zijn vanaf 1 juli 2023 nieuwe fiscale en sociale regels van toepassing voor voertuigen die niet koolstofneutraal zijn.

Wacht dus niet tot het laatste moment om je nieuwe voertuig te bestellen! Zo vermijd je dat je onder de nieuwe, minder voordelige regeling valt.

Je leest hier alles over in ons artikel van 2 januari 2023.

Beperkte fiscale aftrekbaarheid voor benzine- en dieselwagens

Vanaf aanslagjaar 2026 zal de fiscale aftrekbaarheid voor wagens met een benzine- of dieselmotor, aangeschaft tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025, progressief dalen, om tot nul herleid te worden in 2028. 

Het doel van deze maatregel is duidelijk: de fiscale voordelen voor nieuwe bedrijfswagens die niet koolstofneutraal zijn (inclusief plug-in-hybrides) geleidelijk afschaffen zodat ze tegen 2026 uit het wagenpark verdwijnen. 

Voor voertuigen zonder nuluitstoot die vanaf 1 januari 2026 worden besteld, zal er dus geen recht op aftrek meer zijn.

Verhoging solidariteitsbijdrage voor nieuwe brandstofwagens

Om de sociale wetgeving te laten aansluiten bij de fiscale wijzigingen, zal ook de solidariteitsbijdrage geleidelijk stijgen voor alle wagens die vanaf 1 juli 2023 worden besteld

Meer hierover lees je op Lex4You

Wat doet Securex voor jou?

Heb je nog vragen over het bedrijfswagenbeleid in jouw onderneming? Dan kan je de Securex consultants contacteren via consultinglegal@securex.be.

Bedrijfswagen
Fiscaal nieuws