Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Vergroening wagenpark: wat verandert er op 1 januari 2023?

In 2023 wordt het startschot gegeven voor de vergroening van het Belgische wagenpark. Vorig jaar besliste de regering de belastingvoordelen voor nieuwe bedrijfswagens die niet koolstofneutraal zijn geleidelijk af te schaffen, zodat ze tegen 2026 uit het wagenpark verdwijnen.

12 december 2022

Als je wilt opteren voor een hybride bedrijfswagen, wacht dan niet te lang! Hoe eerder je de overstap maakt, hoe voordeliger de fiscale behandeling is. Bovendien zijn de wachttijden voor nieuwe auto's ongekend lang.

In dit artikel geven we je een overzicht van de veranderingen die op 1 januari 2023 ingaan.

Beperkte aftrekbaarheid van de verbruikskosten van fossiele brandstoffen

Voor nieuwe herlaadbare hybrides die vanaf 1 januari 2023 worden besteld, wordt de fiscale aftrekbaarheid van benzine- of dieselkosten beperkt tot 50%. Het doel van de regering is natuurlijk om het gebruik van deze hybride voertuigen in elektrische modus aan te moedigen.

Voor plug-in hybrides die vóór 1 januari 2023 zijn aangekocht, blijft de huidige fiscale aftrekregeling van toepassing.

Bovendien wordt vanaf 1 januari 2026 de fiscale aftrekbaarheid van voertuigen zonder nuluitstoot, waartoe plug-in hybrides behoren, die aangekocht worden tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025 geleidelijk verminderd tot nul in 2028.

Wat wordt bedoeld met ‘aangekocht’?

Nu de nieuwe belastingregels zijn vastgesteld, blijft één vraag over: hoe bewijs je dat een voertuig inderdaad is ‘aangekocht’ vóór de ingangsdatum van de nieuwe regeling?

In dit verband heeft de fiscus verduidelijkt dat rekening wordt gehouden met de datum waarop de bestelbon wordt opgesteld en ondertekend door de verkoper en de belastingplichtige-koper van het voertuig of, als ze voor een leaseformule kiezen, de datum waarop de leaseovereenkomst wordt ondertekend door de verhuurder en de belastingplichtige-huurder.

Als je voor een hybride voertuig kiest, zorg er dan voor dat je de bestelbon of het leasecontract vóór 1 januari 2023 ondertekent! Anders val je onder de nieuwe belastingregeling, namelijk een fiscale aftrekbaarheid van de kosten van het verbruik van fossiele brandstoffen van 50%.

Voorbeeld:

Peter koopt een plug-in hybride en ondertekent de bestelbon in december 2022. Door de lange levertijden neemt hij het voertuig echter pas 6 maanden later in ontvangst, dus na 1 januari 2023. Dit voertuig wordt op basis van de bestelbon beschouwd als ‘aangekocht’ vóór 1 januari 2023, ook al is het op dat moment nog niet geleverd.

(Plug-in) hybride of elektrische wagen?

In een hybride wagen wordt een klassieke verbrandingsmotor gecombineerd met een elektrische motor, terwijl een elektrische wagen zijn energie uitsluitend uit zijn eigen accu's haalt. Bij de keuze tussen deze twee oplossingen moet altijd rekening worden gehouden met de TCO of ‘total cost of ownership’. De TCO omvat niet alleen de aankoopprijs, maar ook de kosten van onderhoud, banden, verbruik, reparaties, enz. en zelfs de fiscale aftrekbaarheid.

Wat doet Securex voor jou?

Wil je meer weten over bedrijfswagens en hun TCO? Contacteer dan Consulting op het volgend adres: consultinglegal@securex.be. Zij kunnen je bedrijfswagenpark voor je berekenen.

Bedrijfswagen
Fiscaal nieuws